Partijos nesutaria dėl antikrizinių priemonių

Centro dešinės Vyriausybę formuojančioje koalicijoje – nesutarimai dėl to, kaip turėtų būti įveikta finansų krizė.

Susitarimą dėl valdančiosios koalicijos sudarymo pasirašiusių Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Tautos prisikėlimo partijos (TPP), Liberalų sąjūdžio (LS) bei Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) derybininkai pirmadienį surengė eilinį susitikimą, kuriame kartu su ekonomikos ir finansų sektoriaus ekspertais tarėsi dėl antikrizinės programos.

Pasak TS-LKD lyderio, kandidato į premjerus Andriaus Kubiliaus, šios programos įgyvendinimas bus svarbiausias naujos Vyriausybės rūpestis. Jis leido suprasti, kad nesutarus dėl krizės įveikimo priemonių gali sužlugti formuojama koalicija.

Po pirmadienį įvykusio eilinio derybų raundo išryškėjo nesutarimai, kokių priemonių derėtų imtis finansinėje srityje, siekiant išvengti krizės smūgio Lietuvos ekonomikai.
LiCS vadovas Artūras Zuokas sukritikavo kitų koalicijos partnerių pasiūlymus suvienodinti trijų mokesčių – gyventojų pajamų, pelno ir pridėtinės vertės – tarifus. Jis taip pat paprieštaravo planams naikinti kai kurias mokestines lengvatas, pavyzdžiui, pridėtinės vertės mokesčio lengvatą viešbučio verslui.

„Mes kol kas matome bandymą aritmetiškai sudėlioti skaičius, kad kitų metų biudžetas būtų kiek įmanoma subalansuotas. Tačiau nematome, ar tas skaičių sudėliojimas tikrai padės ekonomikai“, - sakė A.Zuokas.

LiCS pasisako prieš mokesčių didinimą, tuo tarpu pasiūlymas suvienodinti trijų mokesčių tarifus reikštų pelno ir pridėtinės vertės mokesčių didinimą. „Pelno mokestis apskritai nėra toks jau svarbus, nes kitąmet įmonės vargu ar turės didelius pelnus. Mes geriau raginame galvoti apie gyventojų pajamų mokesčio tarifo mažinimą, nes tai padėtų paskatinti arba bent išlaikyti tame pačiame lygyje vartojimą“, - tvirtino A.Zuokas.

Jo nuomone, taip pat negalima kalbėti apie tai, kad bus būtinai naikinamos visos be išimties mokestinės lengvatos – šildymui, vaistams, viešbučių verslui, taip pat lengvatiniai mokesčių tarifai už kūrybinę veiklą.

A.Kubilius pripažino, kad tarp koalicijos partnerių kol kas nėra sutarimo dėl to, kaip galima būtų padidinti kitų metų biudžeto pajamas. „Dirbame toliau. Pažanga yra. Sutarėme, kad antradienį partijos viduje padiskutuos apie antikrizinius planus, o trečiadienį popiet visos keturios partijos vėl susėsime ir tarsimės dėl to, kokios tos priemonės galėtų būti“, - sakė kandidatas į premjerus.

Jis patvirtino, kad yra galvojama apie gyventojų pajamų mokesčio sumažinimą ir pridėtinės vertės bei pelno mokesčio padidinimą iki 19-20 procentų, visus juos tris suvienodinant. Taip pat esą rimtai galvojama apie visų arba beveik visų mokestinių lengvatų naikinimą. Visos šios priemonės galėtų duoti apie 2 milijardus papildomų pajamų. Dar 2 mlrd. litų tikimasi sutaupyti karpant valdymo išlaidas.

Tačiau ar tikrai šioms priemonėms bus pritarta, pasak A.Kubiliaus, paaiškės ne anksčiau kaip šį trečiadienį. „Reikia politinės drąsos susitarti dėl tų priemonių ir jas įgyvendinti“, - pastebėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių