Parlamentarų algų klausimą gali narplioti KT

Siūloma Konstitucinio Teismo (KT) pasiteirauti, ar Seimo nariai tikrai negali kadencijos metu mažinti savo atlyginimų, net jeigu aplinkybės verčia valstybę taupyti biudžetines lėšas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras pirmadienį kreipėsi į parlamento vadovą Arūną Valinską, siūlydamas inicijuoti kreipimąsi į KT su prašymu išaiškinti kai kuriuos šio teismo dar 1999 m. priimto nutarimo punktus.

S.Šedbaras mano, kad KT galima būtų pasiteirauti, ar tame nutarime nustatytas draudimas mažinti Seimo nario darbo užmokestį tos pačios kadencijos metu „taikytinas ir esant itin sunkiai valstybės ekonominei ir finansinei padėčiai“. Taip pat siūloma paklausti Teismo, ar esant sunkiai ekonominei padėčiai „gali būti peržiūrimas ir mažinamas tik vienos ar tik dalies valstybės valdžią įgyvendinančių institucijų biudžetinis finansavimas“.

Be to, TTK vadovas norėtų, kad KT išaiškintų, ar 1999 m. nustatytas draudimas kadencijos metu mažinti ar didinti parlamentarų atlyginimus „taikytinas ir išlaidoms, susijusioms su Seimo nario parlamentine veikla“, tai yra vadinamosioms kanceliarinėms kompensacijoms, kurios kaip priedai mokamos visiems Seimo nariams.

Toks S.Šedbaro kreipimasis į Seimo pirmininką atsirado po to, kai praėjusią savaitę parlamentarai pritarė išvadai, jog Seimo narių algų mažinimas arba didinimas kadencijos metu gali prieštarauti Konstitucijai.

Toks Seimo sprendimas reiškia, kad visą šią kadenciją turėtų išlikti praėjusios kadencijos pabaigoje priimtas sprendimas nuo 4,5 tūkstančio iki beveik 12 tūkst. litų (neatskaičius mokesčių) padidinti Seimo narių atlyginimus.

Valdančioji Permainų koalicija deklaravo, kad, finansų krizės akivaizdoje taupydama valstybės biudžeto lėšas, kitąmet 15-20 procentų bus siekiama sumažinti išlaidas Seimo narių algoms.

A.Valinskas dar svarstys, ar pritarti S.Šedbaro pasiūlymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių