Parlamentarai svarsto galimybę ženklinti ne visus šunis, kates ir šeškus

  • Teksto dydis:

Parlamentarai ketvirtadienį pradėjo svarstyti galimybę ženklinti ne visus šunis, kates ir šeškus.

Po pateikimo pritarta „darbiečio“ Kęstučio Daukšio siūlymui privalomai ženklinti ne visus augintinius, o tik tuos, kurie išvežami iš Lietuvos arba į ją įvežami, arba perduodami kitam šeimininkui.

Už šį projektą balsavo 36 Seimo nariai, aštuoni buvo prieš ir tiek pat susilaikė. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

K.Daukšys siūlo pakeisti Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, kad nuo šių metų gegužės 1 dienos būtų privalu ženklinti kates, šunis ir šeškus, kurie vežami už Lietuvos ribų arba įvežami į Lietuvą, taip pat gyvūnų augintinių veisėjo kitam laikytojui perduodamas kates, šunis, šeškus ir pavojingais pripažintus šunis.

Kitais atvejais augintinius ženklinti mikroschemomis būtų neprivaloma.

K.Daukšio teigimu, tokiu būdu gyvūnų laikytojams nebus užkraunama papildoma finansinė našta ženklinant augintinius, taip pat bus išvengta nereikalingos įtampos visuomenėje.

Pagal šiemet įsigaliojusius teisės aktus, šunis, kates ar šeškus laikantys gyventojai turi pasirūpinti, kad jie būtų paženklinti mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

2016 metais atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 metų gruodžio 31 dienos atvesti gyvūnai augintiniai turės būti paženklinti ir užregistruoti iki 2017 metų balandžio 1 dienos.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą valstybei esą nereikės išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Taip pat tikimasi, kad privalomas augintinių ženklinimas bei registravimas padės apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pasiutligės. Registre bus nurodyti gyvūnų augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

El

El portretas
Tai,kad vezant i uzsieni ir taip reikejo gyvunus zenklint ir pasa turet cia jau seniai tas. Siaip sprendimas teisingas.

arte

arte portretas
sveikintinas sprendimas. Jau pats ženklinimas kelia abejonių. tai bent jau tas gerai, kad namuose dėl saves laikantiems augintinį nereikės papildomai mokėti.

&

& portretas
Wenklinti arba visus, arba nei vieno, nedarykit nesamoniu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių