Pareigūnai šaunamąjį ginklą galės panaudoti tik išimtiniais atvejais

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė pataisas, kurios griežčiau apibrėžia šaunamojo ginklo panaudojimą – pareigūnai tą galėtų daryti tik išimtiniais atvejais, taip pat suvienodinama ginklo panaudojimo tvarka visų vidaus reikalų sistemos tarnybų pareigūnams.

Šiomis pataisomis aiškiai išskiriami konkretūs atvejai, kada ginklo panaudojimas galimas. Dabar įstatymai apibrėžia, kuomet ginklo panaudojimas draudžiamas – žmonių susibūrimo vietose, jeigu gali nukentėti aplinkiniai, prieš nėščias moteris, nepilnamečius, išskyrus atvejus, kai jie kelia grėsmę žmonių gyvybei ar sveikatai, o prievartos panaudojimo sąlygos nurodomos neišskiriant konkrečių priemonių.

Pagal naujai siūlomą tvarką, šaunamasis ginklas ir sprogmenys galėtų būti panaudoti tik išimtiniais atvejais, kai tai neišvengiamai būtina ir tada, kai psichinė ar fizinė prievarta buvo neveiksminga arba kyla neišvengiamas pavojus asmens gyvybei ar sveikatai.

Pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio, svarbu ir tai, kad pataisos unifikuos ginklo panaudojimo tvarką visoms tarnyboms.

„Po tų skaudžių įvykių su pasieniečiu, kur buvo nušautas žmogus, buvo susigriebta, kad skirtingi įstatymai skirtingai reglamentuoja šaunamojo ginklo panaudojimą, todėl VRM buvo nuspręsta visų pavaldžių institucijų teises ir pareigas naudojant šaunamąjį ginklą suvienodinti. Bus daugiau teisinio aiškumo“, – BNS apie pataisas sakė E.Šileris.

„Tie patys pareigūnai migruoja, iš pasienio pereina į policiją, iš policijos – į viešojo saugumo tarnybą. Vienu atveju (ginklą) naudoja kaip policininkas, kitu atveju – jau kaip pasienietis, kai bus suvienodintos sąlygos, bus lengviau. Tačiau vėlgi tai nebus, kad vien tik priėmus įstatymą viskas pasikeis, tiesiog bus daugiau aiškumo“, – kalbėjo generalinio komisaro pavaduotojas.

Pataisos numato, kad pareigūnas šaunamąjį ginklą prieš asmenis galėtų panaudoti: atremdamas ginkluotą įsiveržimą į Lietuvos teritoriją, diplomatinių atstovybių, valdžios institucijų bei strateginių objektų užpuolimus; gindamasis ar gindamas kitą žmogų nuo pavojaus gyvybei ar sveikatai; išlaisvindamas įkaitus; sulaikydamas nusikalstamą veiką galimai padariusį asmenį, jeigu kyla pavojus kieno nors gyvybei ar sveikatai; sulaikydamas transporto priemonės vairuotoją, jei jis kelia neišvengiamą pavojų pareigūno arba kito asmens gyvybei.

Šiuo metu įstatyme nėra konkrečiai apibrėžti atvejai dėl šaunamojo ginklo panaudojimo, o bendrai nusakoma, kokiais atvejais pareigūnas turi teisę pavartoti prievartą. Registruotomis pataisomis smulkiau išdėstoma, kokią prievartą ir specialiąsias priemones tam tikrais atvejais turi teisę panaudoti pareigūnas, t.y., kokiais atvejais galima fizinė prievarta, kokiais – leidžiama naudoti antrankius ir surišimo priemones ir t.t.

VRM komentuodama BNS pataisas taip pat pažymi, kad šaunamojo ginklo ir sprogmenų panaudojimas turėtų būti laipsniškas t.y. šaunamasis ginklas ir sprogmenys būtų naudojami tik kai kitos prievartos priemonės būtų neveiksmingos arba kai kitų prievartos priemonių neįmanoma panaudoti dėl kylančio pavojaus gyvybei ar sveikatai.

Kaip ir dabar, šaunamasis ginklas galės būti panaudojami ne tik prieš asmenis, bet ir prieš gyvūną, laivą, orlaivį arba transporto priemonę, tačiau šiuo atveju siūloma nustatyti, kad šaunamasis ginklas galėtų būti panaudotas, tik jeigu gyvūnas, laivas, orlaivis arba transporto priemonė kelia neišvengiamą pavojų pareigūno ar kitų asmenų gyvybei ar sveikatai.

Taip pat pataisos nustato, kad pareigūnai turės būti specialiai parengti ir reguliariai tikrinami, ar jie sugeba veikti situacijose, susijusiose su šaunamojo ginklo ar sprogmenų panaudojimu.

Pataisas dėl šaunamojo ginklo bei specialiųjų priemonių panaudojimo VRM inicijuoja po mirtimi pasibaigusio persekiojimo pasienyje. Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį pasienyje su Baltarusija ties Druskininkais pasieniečiams persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius buvo nušautas 18-metis. Viename iš automobilių ant galinės sėdynės rastas sužeistasis, jis vėliau mirė ligoninėje. Dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po šio mirtino incidento paragino keisti tarnybinių ginklų  naudojimą reglamentuojančius teisės aktus, kad ateityje būtų išvengta tokių tragedijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laimontas

Laimontas portretas
Saudo i padangas kad sustabdytu itartina automobili! Nusauna nekalta zmogu! Reikia uzdrausti tokius veiksmuus. Uzsirasei nr. ir surasi ta automobilio savininka!

As nepritariu.

As nepritariu. portretas
Nejaugi pareigunas lauks kol ji saus,o tada... Tai kam tas ginklas.Ginkla patiketi atsakingam pareigunui ir jis sprendzia kada ji panaudoti,o ne politikai.Manau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių