Pareigūnai patys spręs, ar naudoti antrankius

  • Teksto dydis:

Nuo šiol nuteistą arba įtariamą asmenį lydintys pareigūnai patys spręs, ar naudoti antrankius.

Tokią asmenų konvojavimo tvarką įtvirtino vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis, pasirašę bendrą įsakymą, antradienį pranešė Teisingumo ministerija.

Pranešime teigiama, kad antrankiai galės nebūti dedami tada, kai žmogus nėra linkęs smurtauti ar bėgti nuo jį lydinčių pareigūnų arba jeigu asmuo yra įtariamasis ar nuteistas už nesunkius, nesmurtinius nusikaltimus.

Pranešime J.Bernatonis teigia, kad tokio įsakymo reikėjo, nes „kartais kai kurių specialiųjų priemonių, pavyzdžiui, antrankių, naudojimas būdavo perteklinis“.

Teisingumo ministerija pažymi, kad asmenys, įtariami ar nuteisti už sunkius, smurtinius, pavojingus nusikaltimus, antrankių ir toliau neišvengs. Jų neišvengs ir agresyvūs, žaloti save ar kitus, smurtauti ar bėgti linkę konvojuojamieji.

Ministrų pasirašytu įsakymu konvojavimo taisyklių nuostatos taip pat suderintos su įstatymų numatytais specialiųjų priemonių (taip pat ir antrankių) panaudojimo pagrindais – iki šiol galiojusios taisyklės sudarė teisines prielaidas konvojavimą vykdantiems pareigūnams antrankius naudoti kur kas dažniau, nei tai numatyta Policijos veiklos, Muitinės, Specialiųjų tyrimų ir kituose įstatymuose.

Anot Teisingumo ministerijos, pakeitus konvojavimo taisykles taip pat įgyvendinamos Europos Tarybos Komiteto prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą bei Seimo kontrolierių teiktos rekomendacijos, kad specialiosios priemonės prieš asmenis būtų naudojamos tik išimtinais atvejais ir tik tiek, kiek to reikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lyg

lyg portretas
lyg ne patys ir sprendė :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių