Parašus renkantys politikai painioja rinkėjus

Prieš Seimo rinkimus dėl įvairių klausimų pradėję rinkti parašus politikai ir kandidatai į Seimą trikdo rinkėjus - šie susipainioja, už ką jau pasirašė, o už ką ne.

Vilniaus mero Artūro Zuoko štabas apkaltino Seimo pirmininkės patarėją, konservatorių kandidatą Lauryną Kasčiūną užsiimant neteisėta agitacija ir apgaudinėjant rinkėjus, kad jie esą renka parašus už referendumą už Seimo narių skaičių mažinimą. Parašus dėl to renka iniciatyvinė grupė „TAIP Seimo atgimimui!“.

Tuo metu L.Kasčiūnas tvirtina, kad merui vaidenasi, nes jis su savo komanda parašus renka dėl Vilnijos krašto plėtros fondo įkūrimo.Ketvirtadienį referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorius Miroslavas Monkevičius, remdamasis Vilniaus rajono Valčiūnų gyvenvietės gyventojais, pranešė, kad praėjusią savaitę keli jaunuoliai rinko parašus už neva referendumą dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo, tačiau neturėjo jokių oficialių dokumentų, parašų rinkimo lapų ir nesilaikė įstatymais numatytos tvarkos: neprašė pasirašiusio asmens pateikti asmens tapatybės kortelės arba paso numerio.

„Pasirašiusiems jie įteikdavo Seimo pirmininkės patarėjo ir konservatorių kandidato į Seimo narius Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje L.Kasčiūno reklaminius lankstinukus“, - tvirtina M.Monkevičius.

„Merui ir jo komandai vaidenasi. Tikiu, kad mero puolimas nesusijęs su tuo, jog Vilniaus miesto savivaldybės valdančiojoje koalicijoje yra Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kurios dominavimas regione sukūrė daug problemų“, - L.Kasčiūnas BNS komentavo mero komandos kaltinimus.

Seimo pirmininkės patarėjas sakė, kad jis su savo komanda renkąs parašus dėl Vilniaus krašto plėtros fondo sukūrimo. Gyventojų prašoma palaikyti šią idėją, nes dabar Vilniaus kraštas gerokai atsilieka nuo kitų rajonų, o fondo sukūrimas padėtų jam vystytis.

L.Kasčiūno dokumente, po kuriuo jis renka parašus, teigiama, kad Vilniaus rajonas atsilieka nuo Kauno ir Klaipėdos rajonų: nedarbo lygis didesnis, nusikalstamumas pusantro karto lenkia nurodytus rajonus, dalyvavimas sporto ir kultūros renginiuose penkis kartus mažesnis nei Kauno rajone.

„Taip pat dėl vienos partijos monopolio savivaldybėje ji neatlieka savo funkcijų ir neatstovauja gyventojų interesams“, - teigiama dokumente.Pasak L.Kasčiūno, jau parengtas ir Seime bus registruotas Vilniaus regiono plėtros fondo įstatymo projektas.

Pagal jį, siūloma Vyriausybei įkurti specialų fondą, iš kurio lėšų būtų finansuojami įvairūs investiciniai projektai Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose.Fondo lėšas sudarytų 1 proc. akcizo pajamų, gautų už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką, juridinių, fizinių asmenų tikslinės lėšos, kitos teisėtai įgytos lėšos.

Tuo metu A.Zuoko vadovaujamos partijos ir visuomeninės organizacijos TAIP atstovai renka parašus dėl referendumo surengimo, siūlant nuo 141 iki 101 sumažinti Seimo narių skaičių, iki penkerių metų pailginti parlamentaro kadenciją, tačiau apriboti jų skaičių.Iki šeštadienio referendumo iniciatoriai privalo Vyriausiajai rinkimų komisijai pristatyti ne mažiau kaip 300 tūkst. jų siūlymus remiančių balso teisę turinčių piliečių parašų.Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių