Paramą būsto kreditui gaus daugiau asmenų

Valstybės paramą būstui įsigyti ar socialiniam būstui išsinuomoti galės gauti daugiau gyventojų, nes šiandien ministrų kabinetas pakeitė Valstybės remiamų būsto kreditų aprašą. Tokios paramos laukiantieji nuogąstauja, kad padidėjus norinčiųjų skaičiui socialinio būsto teks laukti dar ilgiau.

Vyriausybė pakeitė sąlygas asmenims ir šeimoms pasinaudoti valstybės parama būstui įsigyti ar socialiniam būstui išsinuomoti. Dėl to pakeistas Valstybės remiamų būsto kreditų teikimo tvarkos aprašas ir Asmens (šeimos) metinių pajamų ir turto apskaičiavimo teikiant valstybės paramą būstui įsigyti, savivaldybės socialiniam būstui išsinuomoti ar jo sąlygoms pagerinti tvarkos aprašas.

Šiais pakeitimais 10 procentų padidinti šiuo metu taikomi asmens (šeimos) metinių pajamų ir 30 procentų turimo turto dydžiai, pagal kuriuos nustatoma teisė į valstybės paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti. Padidintos ir valstybės remiamų būsto kreditų sumos teikiamiems lengvatiniams būsto kreditams, pagal kuriuos apskaičiuojama valstybės paramos dalis. Nuspręsta į apskaičiuojamas asmens ar šeimos metines pajamas neįskaityti kai kurių socialinio pobūdžio pajamų, tokių kaip tikslinių kompensacijų ir išmokų neįgaliesiems, pensinio amžiaus žmonėms ir vaikams.

Nustatyta, kad asmeniui be šeimos valstybės remiamų būsto kreditų suma neturi būti didesnė kaip 180 tūkstančių litų. Dviejų ar daugiau asmenų šeimai kreditas neturi viršyti 300 tūkstančių litų. Būstui rekonstruoti, taip pat pritaikyti neįgaliųjų, nedarbingų ar iš dalies darbingų asmenų poreikiams, neatsižvelgiant į asmens šeimyninę padėtį, kredito suma gali būti 120 tūkstančių litų.

Valstybės paramos teikimo sąlygos socialiniam būstui išsinuomoti ar turimo socialinio būsto sąlygas pagerinti diferencijuotos pagal gyvenamąją vietovę. Atsižvelgiant į pragyvenimo lygį, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų ir rajonų, taip pat Palangos ir Neringos miestų gyventojams, norintiems gauti valstybės paramą, nustatytos šiek tiek didesnės grynųjų metinių pajamų ir turimo turto ribos.

Minėtų miestų ir rajonų gyventojai, kurie gyvena vieni, valstybės paramą socialiniam būstui išsinuomoti ar turimo sąlygas pagerinti galės, jei jų grynosios metinės pajamos neviršija 13,2 tūkst. litų, o turtas – 32,5 tūkst. litų. Kitose vietovėse gyvenančių asmenų grynosios metinės pajamos neturi viršyti 11 tūkst. litų, turtas – 19,5 tūkst. litų.

Dviejų ar trijų asmenų šeimos, gyvenančios minėtuose miestuose ir rajonuose, valstybės paramą gaus jei jų grynosios metinės pajamos neviršys 26,4 tūkst. litų, o turimas turtas – 58,5 tūkst. litų. Tokių šeimų, gyvenančių kitose vietovėse, grynosios metinės pajamos neturėtų viršyti 22 tūkst. litų, turtas – 39 tūkst. litų. Keturių ir daugiau asmenų šeimos, gyvenančios minėtuose miestuose bei rajonuose valstybės paramą galės gauti, jei jų grynosios metinės pajamos vienam asmeniui neviršija 7,7 tūkst. litų ir turtas vienam asmeniui – 26 tūkst. litų. Kitose vietovėse, šie rodikliai tokioms šeimoms yra mažesni – atitinkamai 6,6 tūkst. litų ir 19,5 tūkst. litų.

Nors Vyriausybė tikina, kad šie pakeitimai suteiks galimybę didesniam skaičiui šeimų pasinaudoti valstybės parama, taip pat užtikrins teisę neįgaliesiems ir jų šeimos nariams, gaunantiems socialinio pobūdžio pajamas, neprarasti teisės į valstybės paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti, tokios paramos laukiantys asmenys nerodo didelio džiaugsmo pakeitimais. Jų teigimu, padidėjus remiamų asmenų sąrašui socialinio būsto gali tekti laukti dar ilgiau.


Šiame straipsnyje: kreditas,socialinis būstas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių