Trečdaliu milijono mažina Bažnyčiai skiriamus pinigus popiežiaus vizitui

Vyriausybė antradienį maždaug 335 tūkst. eurų sumažino Bažnyčiai skiriamus pinigus popiežiaus Pranciškaus vizitui Lietuvoje organizuoti.

Maksimalios valstybės išlaidos popiežiaus vizitui apskritai mažėja nuo 1,75 mln. eurų iki 1,45 mln. eurų, pranešė Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis.

Pirmadienį darbą baigė jo vadovaujama grupė, patvirtinusi papildomų asignavimų gavėjų preliminarias sąmatas.

„Dabar siūloma į Vyriausybės nutarimą įdėti 1,45 mln. eurų. Tai yra apie 300 tūkst. eurų mažesnė suma“, – BNS antradienį sakė A. Mačiulis.

Anksčiau Vyriausybė buvo patvirtinusi skirti ne daugiau 1,75 mln. eurų papildomoms išlaidoms, susijusioms su pontifiko vizitu.

Vyriausybės patvirtintame nutarimo projekte numatyta, kad per Užsienio reikalų ministeriją Bažnyčiai skiriami pinigai mažės nuo anksčiau patvirtintų ne daugiau kaip 1,2 mln. eurų iki ne daugiau kaip 865 tūkst. eurų.

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis pažymėjo, kad vizitui bus skiriama ne daugiau nei 1 mln. 447 tūkst. eurų, t.y. lėšos bus pervedamos pagal faktines išlaidas.

Tuo metu S. Skvernelis patikino, kad nors poreikis ir buvo didesnis, renginiai dėl mažesnio finansavimo nenukentės.

„Poreikiai, aišku, yra gerokai didesni, bet kaip visuomet mes priėmėme sprendimą, kad šis labai svarbus vizitas netaptų noru tam tikroms institucijoms galbūt pagerinti savo materialinę padėtį“, – žurnalistams antradienį Vyriausybėje sakė Saulius Skvernelis.

Pinigų gaus ir LRT

Kitos institucijos gaus tiek pat lėšų, kiek numatyta ankstesniuose planuose. Tuo tarpu tarp naujų asignavimų gavėjų atsirado visuomeninis transliuotojas LRT.

Vadovybės apsaugos departamentui per Vidaus reikalų ministerija bus skiriami iki 248 tūkst. eurų.

Sostinės savivaldybei planuojama pervesti iki 109 tūkst. eurų, o Kauno miesto savivaldybei – iki 163 tūkst. eurų.

Dar kiek daugiau nei 28 tūkst. eurų turėtų gauti Sveikatos apsaugos ministerija.

Nacionaliniam transliuotojui bus papildomai skirta iki 21 tūkst. eurų, o Vyriausybės kanceliarijai – iki 12 tūkst. eurų.

Lėšos institucijoms ir įstaigoms bus skirtos iš valstybės biudžeto eilutės, numatančios lėšas labai svarbių asmenų vizitų aptarnavimui.

A. Mačiulis teigė, kad Vyriausybė siūlomu nutarimu patvirtins didžiausias įmanomas sumas, kurios bus išmokėtos asignavimų gavėjams vėliau pateikus visus išlaidas patvirtinančius dokumentus.

„Tie 1,45 mln. eurų yra viršutinė riba“, – sakė vicekancleris.

Jis tvirtino, jog maksimali skiriamų lėšų suma sumažėjo įvertinus, kad kai kurios institucijų ir įstaigų planuotos išlaidos nėra tiesiogiai susijusios su popiežiaus vizitu.

Sąmatos

Visos institucijos ir įstaigos, išskyrus Vadovybės apsaugos departamentą ir Bažnyčią, anksčiau buvo paviešinusios planuojamų išleisti lėšų sąmatas.

Departamentas teigė, kad duomenys apie jų planuojamus skirti resursus yra įslaptinti dėl siekio užtikrinti popiežiaus saugumą. Bažnyčia sąmatų neatskleidė, nes tvirtino, kad jos yra preliminarios, ir žadėjo atskleisti sąskaitas po pontifiko vizito.

Be Vyriausybės skiriamų pinigų, Bažnyčia iš savo lėšų, įvairių fondų ir žmonių aukų vizitui teigia surinkusi dar 0,5 mln. eurų.

Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis rugsėjo 22–23 dienomis. Vėliau jis vyks į Latviją ir Estiją.

Šventasis Tėvas Lietuvoje susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, valdžios ir visuomenės atstovais bei diplomatais.

Popiežius lankysis Aušros Vartų koplyčioje, Katedros aikštėje susitiks su jaunimu, viešės Vilniaus arkikatedroje, Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.

Jis taip pat vyks į Kauną, kur Santakos parke laikys Šv. Mišias, vietos kurijos rūmuose pietaus su vyskupais, Kauno arkikatedroje susitiks su dvasininkais.


Šiame straipsnyje: popiežiaus vizitasIšlaidos

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O minimas asmuo kada persona non grata bus paskelbtas?..

ar

ar portretas
vatikanas pavirto ubagu kad pats negali issilaikyt?.....

bažnyčiose

bažnyčiose  portretas
prašoma aukot už popiežiaus vizitą
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių