Panevėžys planuoja atnaujinti miesto centrą ir parkus

Panevėžys jau kitąmet planuoja pradėti miesto autobusų stoties, centrinės Laisvės aikštės ir jos prieigų atnaujinimą - taip pat bus tvarkomi Senvagės, Skaistakalnio, kiti parkai, bendruomenių rūmų prieigos, įrengiami dviračių takai.

Jau birželį planuojama atrinkti ir geriausią idėją Stasio Eidrigevičiaus kultūros centrui, o naujausiuose šiaurės Lietuvos savivaldybės planuose - įrengti vandenlenčių parką „Ekrano“ mariose. Verslininkų pasiūlymų laukiama iki birželio.

„Iniciatyvų būta ir anksčiau, bet buvo problemos su Nacionaline žemės tarnyba. Vyksta konkursas, jame galės sudalyvauti visi norintys. Smulkiai problemų nežinau, bet buvo klausimų dėl vandens ploto panaudojimo“, - BNS sakė meras Rytis Mykolas Račkauskas.

Kaip BNS sakė savivaldybės Investicijų projektų poskyrio vedėja Lina Bareikienė, iš viso 14 projektų savivaldybei numatyta apie 19 mln. eurų europinės paramos.

Kaip nurodoma projekte, Senvagės ir Skaistakalnio parkus ketinama apjungti suprojektavus naują dviračių taką palei Nevėžį, juo būtų galima pasiekti ir Ekrano marias bei čia planuojamą sutvarkyti sporto zoną, taip pat Kultūros ir poilsio parką greta „Cido“ arenos.

Senvagės parke ketinama įrengti molinių plytų taką, jungiantį Nevėžio senvagės krantines su viršutinėmis terasomis, Kranto gatve, tuo metu Skaistakalnio parke siūloma palikti esamus medžius ir atverti dvi aktyvaus poilsio zonas, vieną - atviroje pievoje, kitą - prie Žagienio upelio tvenkinių ir J.Čerkeso-Besparnio sodybos priestato. Pačios sodybos pastatus siūloma rekonstruoti, parke įrengti apšvietimą, suolelius. Skaistakalnio parko sutvarkymui numatoma skirti 1,8 mln. eurų, Senvagės parkui - 2,8 mln. eurų.

Tiesa, Senvagės ir Skaistakalnio parkų sutvarkymo konkursas sulaukė kritikos - opozicijos atstovai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydami nustatyti, ar meras nepažeidė viešų ir privačių interesų, kadangi konkursą laimėjusį mažosios bendrijos „Pupa Strateginė Urbanistika“ architektūrinį pasiūlymą rengė ir mero sūnus Ignas Račkauskas. VTEK tyrimą pradėjo.

Meras neneigia, kad sūnus buvo vienas iš projekto rengėjų, tačiau tai esą darė neatlygintinai, o vėlesniuose darbuose, t.y. rengiant techninį projektą niekaip nedalyvavo. Pats R.M.Račkauskas taip pat tikina neturėjęs jokios įtakos konkurso rezultatams - anot jo, komisijai vadovavo administracijos direktorius Tomas Jukna, o 6 iš 9 narių komisijoje buvo ne savivaldybės, bet Architektų sąjungos atstovai.

„Mano sūnus dalyvavo nugalėtojų komandoje, jis nėra tos įmonės darbuotojas, akcininkas. Yra įprasta praktika tarp architektų - jis tiesiog kaip laisvas architektas prisijungė ir sudalyvavo konkursinėje idėjos paieškos dalyje, jis tai darė visuomeniniais pagrindais, kaip miesto patriotas. Jis negavo atlygio ir nepretendavo. Toliau su nugalėtoju yra pasirašoma sutartis dėl techninio projekto, kur ir prasideda tie visi pinigai - jis toje sutartyje nefigūruoja ir nedalyvaus“, - tikina meras.

Savivaldybės vadovas prognozuoja, kad parkai bus pradėti tvarkyti jau kitąmet.

Šiuo metu paskelbti architektūrinės idėjos konkursai Laisvės aikštei ir autobusų stočiai tvarkyti -  Laisvės aikštės tvarkymui numatoma skirti iki 2,5 mln. eurų, Stoties ir jos prieigų - iki 3,2 mln. eurų.

2018-aisiais už mažiausiai 1 mln. eurų tikimasi pradėti tvarkyti ir šalia Senvagės esančią Kranto gatvę, Bendruomenių rūmų prieigas.

Jau pradėta tvarkyti Kultūros poilsio parko teritorija greta „Cido“ arenos. Pėsčiųjų, dviračių takų, Projektavimui ir statybos darbams numatyta skirti apie 3 mln. eurų. Netoliese esančioje Janonio gatvėje bus įrengti dviračių takai, apšvietimas, automobilių stovėjimo vietos, autobusų stotelės, tam skiriama apie 2 mln. eurų.

Savivaldybė taip pat svarsto vietoje istorinio „Garso“ kino teatro pastatyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą - birželio pradžioje planuojama pristatyti kelis mėnesius vykusių kūrybinių dirbtuvių rezultatus, tuomet atsirinkti ir geriausią projektą. Pats menininkas, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas žadėjo dovanoti būsimam centrui savo darbų kolekciją.


Šiame straipsnyje: Panevėžysparkaimiesto centras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių