Panevėžio garbės piliečio vardą siūloma suteikti tarpukario ministrui J. Variakojui

  • Teksto dydis:

Panevėžio valdžia savivaldybės tarybai siūlys miesto garbės piliečio vardą suteikti tarpukario Lietuvos krašto apsaugos ministrui, nepriklausomybės kovų dalyviui pulkininkui leitenantui Jonui Variakojui, pranešė savivaldybė.

„Jonas Variakojis – viena ryškesnių tarpukario Panevėžio krašto asmenybių, palikusių žymų pėdsaką nepriklausomybės kovose. Savivaldybė jau yra gavusi ir Karaliaus Mindaugo husarų bataliono prašymą dėl garbės piliečio vardo suteikimo J.Variakojui. Atsižvelgdami į šiuos pasiūlymus, kreipsimės į savivaldybės tarybą“, - sakė meras Rytis Račkauskas.

Dėl garbės piliečio vardo suteikimo J.Variakojui kreipėsi ir JAV gyvenantis jo sūnus Jonas Variakojis su žmona Nijole. Jie šiomis dienomis lankėsi Panevėžyje.

Teisės mokslus Rusijoje studijavęs J.Variakojis (1892-1963) 1913 metais buvo mobilizuotas į Rusijos kariuomenę, 1917 metais baigė Vladimiro karo mokyklą Petrograde ir buvo nusiųstas į Austrijos frontą. Po bolševikų perversmo Rusijoje nuvyko į Voronežą, kur aktyviai dalyvavo politinėje lietuvių karininkų sąjungos veikloje, siekiančioje atkurti Lietuvos valstybingumą. 1918 metais J.Variakojis grįžo į Lietuvą, savanoriu įstojo į Lietuvos kariuomenę, buvo paskirtas Panevėžio srities apsaugos viršininku. 1919 metais jis būrė savanorius kovai su Raudonąją armiją. J.Variakojo vadovaujami kariai išvijo raudonarmiečius iš Baisogalos, Šeduvos, Ukmergės, Panevėžio, Kupiškio, Rokiškio, pasiekė Dauguvos krantus.

1926 metais J.Variakojis išėjo į atsargą. 1928 metų lapkritį jis buvo paskirtas Susisiekimo ministerijos valdytoju, 1929-1930 metais ėjo krašto apsaugo ministro pareigas. 1929 metais vyras grįžo į tarnybą Lietuvos kariuomenėje, 1939 metais išėjo į atsargą pulkininko leitenanto laipsniu ir gyveno Šešuolėlių dvare. Karo metais jis pasitraukė į Vokietiją, iki mirties gyveno JAV.

Už nuopelnus J.Variakojis apdovanotas Vyčio kryžiaus, Vytauto Didžiojo, Gedimino, Lačplėsio ordinais, Savanorių medaliu. 2002 metais Panevėžyje jam pagerbti atidengta paminklinė lenta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių