Palygino Lietuvos ir Latvijos kariuomenes: kuri atrodo geriau?

Išlaidos gynybai Latvijoje didinamos panašiu tempu kaip ir Lietuvoje, tačiau privalomosios karinės tarnybos grąžinimas šioje šalyje rimtai susilpnintų profesinę kariuomenę ir Nacionalinę gvardiją, LRT.lt teigia Latvijos gynybos ministras Raimondas Bergmanis.

Gynybos analitikas Audrius Bačiulis, savo ruožtu, tai vadina išsisukinėjimais. „Šiuo požiūriu, lyginant su Lietuva, Latvija atrodo labai blankiai“, – įvertino A. Bačiulis.

„Sugrąžinti šauktinius kainuotų 104 mln. eurų“

Latvija yra vienintelė Baltijos valstybė, kurioje nėra šauktinių kariuomenės. Estijoje tokia tvarka veikia seniai, o Lietuva prie karo prievolės sugrįžo 2015-aisiais. Nuo šaukimo į kariuomenę grąžinimo tarnybą Lietuvoje jau yra baigę kiek daugiau nei 5,3 tūkst. karo prievolininkų.

Maža to, pastaruoju metu Lietuvoje kalbama ir apie visuotinį šaukimą į kariuomenę. Tuo metu Latvija šauktinių atsisakė ir perėjo prie profesionaliosios kariuomenės nuo 2007 metų sausio.

Latvijos gynybos ministras R. Bergmanis kol kas skeptiškai vertina šauktinių grąžinimą savo šalyje. „Latvijos gynybos ministerija nepasisako prieš šauktinių grąžinimą, bet, norint sugrąžinti privalomąją karo tarnybą ir tolimesnį jos funkcionavimą būtų reikalingi dideli žmogiškieji ir finansiniai ištekliai. Be to, prireiktų daug laiko, kol sistema taptų efektyvi“, – LRT.lt teigė ministras.

Be to, pasak R. Bergmanio, sugrąžinus karo prievolę, reikėtų organizuoti visą personalo įdarbinimo procesą ir kurti naują infrastruktūrą visoje Latvijoje.

„Išlaikymo išlaidos būtų didelės, net jei būtų limituotas privalomų šauktinių skaičius. Pavyzdžiui, jei 1 tūkst. karių būtų šaukiami dvylikai mėnesių, tai kainuotų apie 104 mln. eurų. Kariuomenė turi turėti galimybę greitai reaguoti į bet kokias grėsmes, o kariai – turėti reikiamų įgūdžių, kad galėtų naudotis pažangiomis karinėmis technologijomis, kurių negalima įsisavinti per trumpą laiką, todėl Latvija pasirinko profesinę karo tarnybą“, – LRT.lt komentavo Latvijos gynybos ministras R. Bergmanis.

2015 metų pavasarį atkūrę šaukimą, šiuo metu jau turime nemažai šviežiai parengto rezervo karių, o tikslas – dar po kelerių metų turėti maždaug 40 tūkst. karių parengtąjį rezervą. Šiuo požiūriu, lyginant su Lietuva, Latvija atrodo labai blankiai.

Latvijos kariuomenę sudaro reguliariosios pajėgos, Nacionalinė gvardija (savanorių pajėgų atitikmens nariai) ir rezervas. Nacionalinėse ginkluotosiose pajėgose yra apie 16 tūkst. karių. Latvijoje tarnauja beveik 5 tūkst. karių profesionalų, 8 tūkst. – Nacionalinės gvardijos, 3 tūkst. rezervo karių.

Savo ruožtu gynybos analitikas A. Bačiulis stebisi latvių skaičiavimais, kad privalomoji karinė tarnyba kainuotų taip brangiai.

„Latvių išsisukinėjimai, esą jie negali atkurti privalomosios karinės tarnybos dėl tam reikalingų itin didelių išlaidų, skamba dar liūdniau nei analogiški buvusio krašto apsaugos ministro Juozo Oleko aiškinimai. 104 mln. eurų suma, neva reikalinga 1 tūkst. šauktinių pašaukimui, – kažkoks absurdas. Toks įspūdis, kad kažkas Latvijos gynybos ministerijoje suklydo ir prirašė prie sumos papildomą nulį“, – aiškino A. Bačiulis.

Gynybos analitikas primena, kad, Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos specialistų skaičiavimu, pilnas šauktinio kario išlaikymas kainuoja kiek mažiau nei 1 tūkst. eurų per mėnesį. „Visas privalomoji šaukimo atkūrimas, įskaičiuojant karo prievolės tarnybos atkūrimą, papildomų medikų samdymą, kareivinių įrengimą, šauktinių karių išlaikymą ir rengimą, 2015 m. pradžios vertinimu, Lietuvai turėjo kainuoti apie 20 mln. eurų. Reikia atsižvelgti, kad tuomet buvo pašaukta apie 3,5 tūkst. šauktinių, t.y. tris kartus daugiau, nei rengdami šaukimo atkūrimo sąmatą skaičiavo latviai“, –  LRT.lt dėstė A. Bačiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Kažkaip tai Danija išsiverčia su 1 procentu gynybai ir nieko, o mūsiškiams ir 2 procentai jai mažai. Matyt, mūsiškiams labiau otkatų reikia. Šeimininkui įtikti norisi.

Anonimas

Anonimas portretas
Abi atrodo gerai, kaip kokios komiksų knygutės.

Zemaic

Zemaic portretas
Man tai juokas ima is tu kai kuriu lietuvos sauktiniu ziema skundziasi kad i miskus siuncia kai salta vasara juos erkes puola atrodo kad jei vyktu karas idetu skelbima KARAS vyks geguzes 12d nes metereologu ziniomis bus sauleta +20 silumos ka as zinau tokia ir ta nauda is ju:)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių