Palikimas klaipėdietę privertė gudrauti

Po tėvo mirties senovinę ikoną paveldėjusi klaipėdietė prisipažino nenoromis tapusi pažeidėja, nes visoje Vakarų Lietuvoje nėra nė vieno meno vertybes sugebančio identifikuoti specialisto, galinčio išduoti leidimą išvežti meno kūrinį į užsienį.

Specialistai – tik Vilniuje

"Pati valstybė savo piliečius priverčia tapti pažeidėjais. Žmogus įstumiamas į tokią padėtį, kad jam nieko nebelieka, tik griebtis nelegalių dalykų arba gudrauti", – konstatavo į kvailą situaciją patekusi Kristina.

Nėščia moteris iš Anglijos į Lietuvą sugrįžo trumpam – surengti tėvo laidotuves ir sutvarkyti palikimo reikalus.

Peržiūrinėdama prieš tris mėnesius mirusios mamos ir prieš dvi savaites Anapilin išėjusio tėvo daiktus dukra nusprendė, kad į Angliją, kur gyvena jos šeima, pasiims tik nuotraukas, kelias šeimos relikvijas, dokumentus ir tėvo saugotą senovinę ikoną.

"Esu padori pilietė, todėl pasidomėjau, kokia tvarka galioja dėl meno ar kultūros vertybių išvežimo į užsienį. Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritoriniame padalinyje išgirdau, kad jau 15 metų uostamiestyje nėra nė vieno specialisto, galinčio išduoti pažymą, kad vieną ar kitą daiktą galima išsivežti į užsienį", – stebėjosi Kristina.

Moteris išgirdo nurodymą važiuoti į Vilnių, nes tik sostinėje valstybinė institucija teiksis išduoti pažymą klaipėdietei.

"Telefonu aš valdininkui nepamojuosiu savo pilvu. Esu penktą mėnesį nėščia ir laukiuosi trečiojo vaiko. Iš Anglijos atskridau lėktuvu, jau nupirkti bilietai grįžimui. Pasak biudžetininkų, nieko nereiškia nėščiai moteriai autobusu nusikratyti iš Klaipėdos į Vilnių. Nuvežusi ikoną, turėčiau antrą kartą vykti į sostinę, kad gaučiau popierėlį, ir tik tuomet ramia sąžine galėčiau išvažiuoti iš šalies. Kas norės, kad dėl menkniekio muitininkai sulaikytų prie sienos?" – pasakojo klaipėdietė.

Už pinigus veža viską

Moteris atidžiai išstudijavo paveldosaugininkų skelbiamas vertybių išvežimo iš šalies taisykles.

"Pažymėta, kad valdininkai gali 15 darbo dienų aiškintis, vertybė tai ar ne. Žmogus visą tą laiką turi sėdėti Lietuvoje ir laukti. Mano galva, tai yra visiškas absurdas. Jei valstybė pati neturi tokių specialistų, tegul samdo privatų meno žinovą, kuris aptarnautų bent jau vakarinę šalies dalį", – akcentavo Kristina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galvoju

Galvoju portretas
Grynai formaliai, jeigu aš pats nutapysiu paveikslą ar ikoną, tai negalėsiu jos išvežti be leidimo???

Vladui

Vladui portretas
Po 10 metų o gal ir greičiau visi palaikai bus kremuojami, nes Lietuva pamažu tampa dideliu kapinynu. Vokietijoje pasilaidoti gali tik tie kurie turi kapavietes, o visi kiti kremuojami, neatsižvelgiant į turtinę padėtį ar visuomeninį statusą.

nenustebes

nenustebes portretas
tik pas mus tikrina visame pasaulije vezk viska ir i kaire ir i desine tik kad daiktas nebutu vogtas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių