Pakeliui į Karaliaučių, traukiniais Lietuvą kirto keli tūkstančiai futbolo sirgalių

Lietuvą specialiais traukiniais šeštadienį kirto keli tūkstančiai futbolo sirgalių, ketinančių stebėti Pasaulio futbolo čempionato rungtynes Karaliaučiaus srityje.

Sustiprintu režimu dirbantys Lietuvos pasieniečiai sako, kad patikros procedūros praėjo sklandžiai, jokių incidentų neužfiksuota.

„Šiąnakt per Kenos kontrolės punktą iš Baltarusijos įvažiavo penki tranzitiniai Rusijos traukiniai, skirti vien sirgaliams. Jais keliavo apie 2 tūkst. užsieniečių“, – LRT radijui šeštadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

Karaliaučiuje šeštadienio vakarą susitiks Nigerijos ir Kroatijos rinktinės.

Rungtynių išvakarėse Lietuvos pareigūnai sustiprino pajėgumus ties Kenos pasienio užkarda, Kybartų pasienio kontrolės punktu ir Vilniaus geležinkelio stotimi, kur keičiamas tranzitinio traukinio lokomotyvas.

Pagrindinėje Rusijos dalyje įsikūrę sirgaliai traukinius kelionei į Karaliaučių renkasi, nes turint sirgalių pasus kelionė jais yra nemokama.

Karaliaučiuje vėliau šį mėnesį taip pat rungtyniaus Serbijos ir Šveicarijos, Ispanijos ir Maroko bei Anglijos ir Belgijos komandos.

Varžybų dienomis tranzitiniais traukiniais Lietuvos teritoriją turėtų kirsti daugiau nei 42 tūkst. žmonių.

Lietuvos pareigūnai kol kas užfiksavo tik nedidelius incidentus. Penktadienį iš traukinio Minskas – Vilnius buvo išlaipinti du Nigerijos futbolo sirgaliai, neturėję Šengeno vizų.

Pasaulio futbolo čempionatas vyksta vienuolikoje Rusijos miestų. Karaliaučiaus futbolo stadionas talpina apie 35 tūkst. žmonių, netoli jo įrengta ir sirgalių zona, joje gali tilpti iki  20 tūkst. aistruolių.

Labiausiai matomi ir girdimi Kroatijos sirgaliai

Kaliningrade dirbantys žurnalistai sako, kad miestą jau užplūdę sirgaliai, labiausiai matomi ir girdimi kroatai.

Poilsis po ilgos kelionės. Penki kroatai palaikyti savo komandos iš namų į Kaliningradą atmynė dviračiais. Įveiktos net 8 šalys, sugaišta daugiau nei dvi savaitės, bet emocijos ir įspūdžiai nepakartojami, sako dviratininkai.

Mes matėme, kad kainos ūgtelėjo, bet užsisakėm prieš tris mėnesius, todėl kainos mums – ne problema, jos tokios, kaip Kroatijoje, tokios, kaip namuose.

„Daugelis sakė, kad tai neįtikėtina, mus vadino išprotėjusiais, bet mums tai – normalu. Mes kasdien keliaujame į darbus dviračiais, savaitgaliais rengiame žygius, todėl per dieną 100 ar daugiau kilometrų nukeliauti dviračiais mums nėra kažkas neįtikėtino ar neįsivaizduojamo“, – sako sirgalius iš Kroatijos Frane Lukovičius.

Vyrai sako susidūrę su nemažai problemų. Dviračiai gedo, tekdavo užtrukti ne vieną valandą taisant. Todėl be maisto, vandens ar drabužių sirgaliai vežėsi ir atsargines detales, o tai ir papildomas svoris kelionėje.

Kroatų sirgaliai mieste labiausiai matomi ir yra garsiausi. Jų čia, kaip patys teigia, atvyko apie 7–8 tūkstančius.

„Mes matėme, kad kainos ūgtelėjo, bet užsisakėm prieš tris mėnesius, todėl kainos mums – ne problema, jos tokios, kaip Kroatijoje, tokios, kaip namuose“, – įspūdžiais dalinasi sirgalius.

Kaliningrado valdžia, siekdama suvaldyti kainų augimą tiek verslui, tiek privačiam sektoriui, nuomojančiam butus, įvedė vadinamąsias lubas. Tačiau, tai nepadėjo. Mieste kainos šoktelėjo kelis kartus, tad ne vienam futbolo aistruoliui stogo virš galvos teko ieškotis toliau nuo miesto.

„Mes atlikome tam tikrą darbą, paaiškinome žmonėms, kad to daryti nereikia. Dėl to, kad, pavyzdžiui, žmonės atvažiuoja tik vienam kartui, pamato, jog labai brangu ir kitą kartą nebeatvažiuos, o mes tikimės, kad po čempionato, čia norės vėl grįžti turistai ir jie negrįš ten, kur labai brangu. Todėl žmonės suprato ir sureguliavo kainas“, – aiškina Aleksandras Rolbinovas, Kaliningrado srities vyriausybės vicepremjeras.

Viešbučių atstovai pripažįsta – kainos augo, ypač privačiame sektoriuje. Tačiau esą tai normalu.

„Yra atvejų, kai už tos pačios kategorijos kambarį prašo daugiau nei įprastai, bet taip yra dėl didelės paklausos“, – sako viešbučio „Radisson“ valdytojas Peteris Sivy`is.

Be aukštesnių kainų, kai kurie viešbučiai kambarių nenuomoja mažiau nei trims paroms. Su tokia problema susidūrė ir iš Los Andželo atvykę sirgaliai, kurie Kaliningrade žadėjo apsistoti vos dvi naktis.

„Deja, jie liepė susimokėti už tris naktis, nors man nereikia trijų, bet tai yra vienintelė galimybė gauti kambarį. Taigi aš išvyksiu sekmadienį ir vieną naktį prarasiu“, – dėsto sirgalius.

Nemažai sirgalių taupydami pinigus į pirmąsias rungtynes ketina atvykti tik šiandien. O Kaliningrado laukia vienas didžiausių iššūkių – suvaldyti futbolo aistruolių srautus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių