Pagerbti nepakančiausi korupcijai žurnalistai

Tarptautinės antikorupcijos dienos proga Vilniuje pagerbti nepakančiausi korupcijai žurnalistai ir visuomenės atstovai. Antradienį devyniems konkurso
„Žiniasklaida prieš korupciją“ nugalėtojams įteikti apdovanojimai - statulėlės su plunksnomis.

Antrą kartą Lietuvoje surengtą konkursą organizavo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) bei Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija (NŽKA).

Apdovanojimus laureatams įteikė STT direktorius Žimantas Pacevičius ir LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Dėl konkurso laimėtojo ir prizininko vardo varžėsi apie 30 žurnalistų, pateikusių daugiau kaip pusšimtį šiemet spaudoje ir interneto portaluose paskelbtų publikacijų, transliuotų televizijos ir radijo laidų.

Kūrybinio konkurso „Žiniasklaida prieš korupciją“ I vietos laimėtojomis nacionalinės spaudos ir interneto portalų kategorijoje tapo savaitraščio „Veidas“ žurnalistės Jonė Kučinskaitė ir Giedrė Petkevičiūtė, II vietos laureatu – dienraščio „Respublika“ žurnalistas Tomas Beržinskas, III vietą pelnė naujienų portalo delfi.lt žurnalistas Dainius Sinkevičius.

Miestų, rajonų ir regioninės spaudos kategorijoje pirmoji vieta atiteko šiaulietei Jūratei Sobutienei („Šiauliai plius“), antroji – taip pat žurnalistei iš Šiaulių Ritai Žadeikytei („Šiaulių kraštas“), trečioji – „Anykštos“ korespondentui Arvydui Lingaičiui.

Televizijos ir radijo kategorijoje laimėtojais pripažinti televizijos laidos „Paskutinė instancija“ kūrybinė grupė, Agnė Skamarakaitė ir Ridas Jasiulionis („Žinių radijas“) bei Audrys Antanaitis („Žinių radijas“).

Kūrybinio konkurso „Žiniasklaida prieš korupciją“ specialioji nominacija – už profesionalumą ir nepakantumą korupcijai – skirta vilniečiui Ryčiui Juozapavičiui („Valstybė“), Alfredai Gudienei iš Biržų („Šiaurės rytai“) ir Liminai Matelienei („Panevėžio rytas“).

Pirmųjų vietų laimėtojams įteiktos statulėlės su auksine plunksna, antrųjų – su sidabrine, trečiųjų – su bronzine. Specialiųjų nominacijų laimėtojai apdovanoti konkurso rengėjų padėkos raštais.

Tarptautinės antikorupcijos dienos proga STT pagerbė aktyvius visuomenės veikėjus, pasižymėjusius antikorupcine veikla. „Mus ypač džiugina, kad vis daugiau žmonių supranta, kad tik jų padedami, tik visi kartu mes galime aktyviai kovoti su korupcija“, – renginio metu sakė STT direktorius Žimantas Pacevičius.

Padėkos raštai buvo įteikti:

Vidui Urbonavičiui, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui, – už sąžiningumą ir drąsą kovojant su korupcija Vilniaus miesto savivaldybėje.

Mindaugui Busilui, VšĮ „Jaunimo iniciatyva“ direktoriui, – už tai, kad gindamas visuomeninių jaunimo organizacijų interesus kreipėsi į STT ir pranešė apie Kauno miesto valdininkų savivalę ir kyšininkavimą.

Linai Kairytei, UAB ,,Fibiura“ vadybininkei, ir Virginijui Adutavičiui, UAB ,,Fibiura“ direktoriui, – už pilietiškumą, geranoriškumą ir supratingumą, padedant STT pareigūnams sulaikyti kaltus asmenis su įkalčiais.

Taip pat už nesitaikstymą su nesąžiningumu ir korupcija STT padėkojo Estijos piliečiui Reinui Haljakui, kuris pranešė STT apie neteisėtus Lietuvos pareigūnų veiksmus.
Algimantui Petrauskui, Druskininkų savivaldybės vidaus audito tarnybos vedėjui, – už nuoseklią tarnybinę veiklą vykdant korupcijos prevencijos įstatymu numatytas priemones, aktyvią pagalbą STT konsultuojant kitas savivaldybes dėl prevencijos priemonių organizavimo ir įgyvendinimo.

Žydriui Mukuliui, Labanoro regioninio parko direkcijos vyriausiajam kraštotvarkos specialistui, – už sąžiningumą, drąsą ir pastangas apsaugoti nuo korumpuotų valdininkų įtakos gražiausius gamtos kampelius. Jis informavo STT apie neteisėtus savo vadovo ir kitų už saugomų teritorijų priežiūrą atsakingų valdininkų veiksmus.

Rasai Jovaišienei, pareiškėjai, – už pilietiškumą, drąsą ir sąžiningumą. Pareiškėja nepabijojo suteikti STT vertingos informacijos apie neteisėtus savo vadovo veiksmus.
Valdui Šiškui, pareiškėjui, – už sąžiningumą ir drąsą atskleidžiant korumpuotų valdininkų neteisėtą veiklą. Pareiškėjas valdininkų buvo verčiamas duoti jiems kyšį.

Zitai Ringelevičienei, Utenos apskrities viršininko administracijos sekretorei, Utenos apskrities viršininko administracijos Antikorupcijos komisijos pirmininkei, – už aktyvią veiklą Utenos apskrities viršininko administracijoje, pagalbą STT konsultuojant kitas savivaldybes dėl korupcijos prevencijos priemonių organizavimo ir įgyvendinimo.

Rasai Pangonienei, žurnalistei, Klaipėdos krašto radijo stoties „Radijas 9“ direktorei, – už antikorupcinių laidų rengimą ir transliavimą, už žmonių pilietiškumo skatinimą ir aktyvią asmeninę pilietinę poziciją.

Kovai su korupcija neabejingų žurnalistų ir visuomenės veikėjų apdovanojimai – ne vienintelis Tarptautinei antikorupcijos dienai skirtas renginys. Visą savaitę Lietuvos miestuose ir miesteliuose vyksta įvairūs renginiai – moksleivių akcijos, kūrybiniai konkursai, susitikimai su valstybės tarnautojais – skirti visuomenės dėmesiui į korupcijos žalą atkreipti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių