Iškilmingos A. Ramanausko-Vanago laidotuvės supykdė Rusiją

Aukščiausi šalies vadovai pagerbė Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) ginkluotojų pajėgų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, kurio palaikai penktadienio rytą buvo pašarvoti Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje.

Lietuvos vadovai sako, kad dabartinės Rusijos valdžios reiškiama neapykanta tik patvirtina jo reikšmę ir nuopelnus Lietuvos laisvei.

Laidojame didvyrį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad A. Ramanauskas – Vanagas buvo okupantams „didžiausią neapykantą keliančiu žmogumi“ ir ta neapykanta siekia „iki dabar“.

„Matome tos neapykantos pliūpsnius net ir dabartinėje Rusijoje, kuri nukreipta į mus, į laisvą, demokratišką ir nepriklausomą valstybę. Tai dar kartą įrodo, kad net vienas žmogus valstybės istorijoje gali būti toks svarbus ir tiek daug padaryti“, – žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

„Tai dar kartą tik patvirtina, kad mes laidojame savo didvyrį, savo laisvės simbolį“, – sakė šalies vadovė.

Tai dar kartą tik patvirtina, kad mes laidojame savo didvyrį, savo laisvės simbolį.

Premjeras Saulius Skvernelis A. Ramanausko-Vanago valstybines laidotuves vadino „istorinio teisingumo atstatymu ir įprasminimu“.

Jo teigimu, Maskvos pareiškimai rodo, kad jis suvaidino ypatingą vaidmenį laisvės kovose.

„Pagal reakciją iš kaimyninės valstybės, matome, kad tai yra tikrai teisingas sprendimas ir jiems tas priešas buvo ypatingai svarbus ir jautrus. Manau, kad tai yra mūsų tautos, mūsų laisvės kovotojų pergalės diena, nes žmogus bus palaidotas, kaip dera, pažymint prasmingą, galiausiai tikslą pasiekusią mūsų partizanų kovą“, – sakė S. Skvernelis.

„Tai rodo, kad ši valstybė nesikeičia arba keičiasi ne į gerą pusę. Apgailėtina“, – taip jos žodžius įvertino S. Skvernelis.

Anot jo, Lietuva yra atkurta demokratinė ir klestinti valstybė, o tai „matyt, labai nepatinka tiems, kurie nenorėjo tokios Lietuvos niekada matyti“.

Rusija liejo pyktį

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova ketvirtadienį ypatingai cinišku pavadino Lietuvos valdžios sprendimą surengti A. Ramanausko – Vanago valstybines laidotuves. Ji pareiškė, neva jis atsakingas „už daugybę civilių aukų“, ir išsakė nepasitenkinimą, kad jis laidojamas netoli nuo sovietų karių.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sakė, kad Maskvos pareiškimai jo nestebina.

„O gal mes galėjome iš jų tikėtis ko nors gero per visą okupaciją ir dabar, vykstant informaciniam karui?“, – retoriškai klausė Seimo vadovas.

„Pasimokyti iš jo gyvenimo, turbūt, gali kiekviena Lietuvos šeima – iš jo idealizmo, iš jo tikėjimo. Iš tokių žmonių tikėjimo ir atsikūrė Lietuvos nepriklausomybė“, – pridūrė jis.

Trispalve apdengtas A. Ramanausko – Vanago karstas penktadienio atvežtas į Vilniaus universiteto Šventųjų Jonų bažnyčią.

Pokario kovų didvyrio laidotuvės sostinės Antakalnio kapinėse vyks šeštadienio popietę.

A. Ramanauskas-Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją.

A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Partizano vado palaikai kapinėse Našlaičių kapinėse Vilniuje buvo atrasti ir identifikuoti šiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam anonimui

Tam anonimui  portretas
Ne reikejo griauti. Kas vokeciams padejo pries kara grudais ,nafta plienu ir tt kas slapta susytare ir padalino svetimas zemes -Siskinas. O Hitleris apmove Stalina. Kam reikejo lysti i Lietuva. Ka jus gero padarete - ismokinot meluoti vogti Visur eiles, reikejo tureti blata . Pripratinot gydytojus pardavejas ir tt prie kisiu. Darbo buvo bet kas is to viska isvezdavo i Afrika. Nera ko cia girtis. Mokykloj - melas zadejo - Светлое будущее. Valdzia dabartine sovetine nomenklatura -Выращенная в СССР. O kas darosi Rusijoj -ubagynas. Kas dabar maiso - tinginiste. Toks protingas- vazuok i Rusija padek tauteciams. Желаю быстрее набраться ума и не мутить воду.

faktas

faktas portretas
oi nejuokink ,kai rusu kareiviai atejo i senelio kiema senelis dave lasiniu ,tai karininkas paemes lasinius pradejo plauti savo marskinius,,jie net nezinojo kad lasinius reikia deti ant duonos ,valgyti ,ocia aiskina kad rusai buvo ispruse ha,ha,,karininku zmonos apsivilko naktinius ir nuejo i vakaruska,galvojo kad vakarine suknele,nereikia musu apgaudineti kad buvu ispruse rusu kariomene,vokieciu buvo aukstam lygei kariomene jie blizgejo is tolo ,taip kad neaiskink apie ju kultura jeigu buvo blogai tai ko okupavot lietuva ir begot gyventi i pas mus ,jus parodot kaip meluojat patys jau ,,,tokia jusu kultura,,,,

>Annimas

>Annimas portretas
sušiktas anonime, jeigu ne rusas tu būtum didžiausia mėšlo krūva, rašyt skaityt nemokėtum ir gyventum žeminėj šerdamas dvarponius, šlėktas ir savo utėles.Ruso laikais žmonės šiukšlynuose negyveno, konteinerių atliekų neėdė, visi turėjo darbą o dykaduoniavimas buvo baudžiamas.Visi miestai yra 2/3 statyti ruskio, tiltai, keliai, šaligatviai tiesti ruskio..Lietuva turėjo didžiulį laivyną, pramonę, stiprų žemės ūkį.O jūs šunsnukiai konserviniai viską verslo vagims už mizerį atidavėt, Valstybę nualinot.kas ketvirtas LR pilietis skursta o jūs dar susavo banditų-pokario razbainikų kaulais čia lakstot ir juos garbint reikalaujat?!Galit juos susikišti visus į š..ną.Jūs jau nieko daugiau neapgausit.
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių