Pagalbinio apvaisinimo įstatymas grąžins Lietuvą į inkvizicijos laikus?

  • Teksto dydis:

Seimo priimtas konservatyvus Pagalbinio apvaisinimo įstatymo variantas grąžins Lietuvą į „inkvizicijos laikus“, sako akušerė-ginekologė Audronė Usonienė.

„Šitas priimtas įstatymas, mano supratimu, mus grąžina beveik į inkvizicijos laikus. Mus reikėtų deginti kaip raganas, nes mes gyvybes žudome, o ne dirbame, kaip priklauso, kaip didžiausiose pasaulinėse konferencijose susirenka ir sako, kad reikia dirbti būtent taip. Mes, Lietuva, praktiškai beveik vienintelė pasaulyje ribosime embrionų skaičių, užtat būsime švenčiausia Marijos žemė“, – piktinosi A.Usonienė.

Nevaisingumą gydančios Vilniaus „Vaisingumo klinikos“ atstovė tvirtina, kad įstatymas „stabdo judėjimą į priekį“ ir suvaržo žmonių teises gauti šiuolaikišką gydymą. Iki šiol nevaisingumo gydymą reglamentavęs sveikatos ministro įsakymas sukuriamų embrionų skaičiaus neribojo, juos taip pat nedrausta šaldyti.

Pasak gydytojos, projektas paremtas tik politikų nuomone, kuriai svarią įtaką daro Bažnyčia. Medikė priminė, kad panašius suvaržymus buvo priėmę Italijos įstatymų leidėjai, tačiau šalies Konstitucinis Teismas paskelbė, jog tai prieštarauja Konstitucijai.

„Jei kalbame apie gydymo kompensavimą, toks priimtas įstatymas būtų tik lėšų mėtymas pavėjui, nes rezultatai, jei laikytumėmės to įstatymo, turėtų labai pablogėti. Tai įrodė Italijos pavyzdys: buvo suskaičiuota per porą metų ar metus, kad nėštumų procentas krito, efektyvumas gydymo yra daug mažesnis. Gydymo esmė yra išrinkti geriausią embrioną, idealiausia, kad tas embrionas užaugtų iki penktos dienos, o iki penktos dienos užauga tik maždaug 30 proc. embrionų. Dar būtų idealu, kad jis būtų ištirtas genetiškai, nes tik toks šiuolaikiškas gydymas labai padidina nėštumo tikimybę“, – tvirtino A.Usonienė.

„Jei bus leidžiama sukurti tik tris embrionus, apvaisinti tik tris kiaušialąstes, gali būti taip, kad jų išvis nebus nė vieno. Ir tie vaistai, kuriuos moterys leidosi, viskas netenka prasmės“, – paaiškino ji.

Seimas antradienį baigė kelerius metus trukusias diskusijas ir įstatymu įteisino pagalbinį apvaisinimą, pasirinkęs konservatyvųjį kelią, kuris draudžia embrionų šaldymą. Numatyta, kad įstatymas įsigalios nuo kitų metų sausio.

Per priėmimą pritarta grupės Seimo narių pasiūlymui, kad embrionų turi būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą. Sukurtų embrionų skaičius negalės viršyti trijų.

Sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juras Požela svarsto prašyti prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuoti įstatymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių