Pabėgėliai Lietuvos gyventojams nekelia didelio nerimo (apklausa)

  • Teksto dydis:

Lietuviai mažiausiai Baltijos šalyse nerimauja dėl imigrantų, kurie plūsta į Europą: pagal šį rodiklį lietuviai jaučiasi net septynis kartus ramesni nei visi kiti Europos šalių gyventojai, rodo tyrimų bendrovės „Nielsen“ atlikta apklausa.

Tik 1 proc. respondentų Lietuvoje įvardija, kad pabėgėliai per artimiausią pusmetį gali sukelti jiems rūpesčių. Tuo tarpu estai ir latviai labiau nerimauja dėl imigrantų. Šiemet pabėgėlių temos Latvijoje jautrumas padidėjo iki 7 proc. ir Estijoje – iki 3 proc. Europos šalių gyventojų susirūpinimas dėl migrantų srauto siekia 7 proc., o viso pasaulio šalių vidurkis sudaro 2 proc.

Tokias tendencijas atskleidė šių metų pirmąjį ketvirtį atliktas vartotojų pasitikėjimo tyrimas, kurį „Nielsen“ nuolat vykdo daugiau nei 100 pasaulio šalių.

„Nors viešoji erdvė prisotinta nuogąstavimų dėl atvykėlių iš Sirijos, Afganistano, Irako, kitų neramumų kamuojamų šalių, visgi imigrantai yra tarp mažiausiai nerimo visuomenėje keliančių problemų. Tyrimas rodo, kad labiausiai lietuviai susirūpinę savimi, savo šeima, jos gerove, nelinkę sukti galvos dėl globalių problemų”, – sako „Nielsen“ generalinė direktorė Baltijos šalims Ilona Lepp.

Labiausiai lietuviams rūpi sveikata – ši sritis jaudina daugiau nei ketvirtį žmonių, 26 proc., kai Estijoje šis rodiklis – 17 proc., Latvijoje – 21 proc., Europos šalių vidurkis – 8 proc., pasaulio – 9 proc. Vaikų švietimas, jų priežiūra yra antroje vietoje pagal svarbą Lietuvoje, o trečia nerimą kelianti tema – sparčiai kylančios maisto kainos.

Pasak I. Lepp, iš dalies imigracijos grėsmės Lietuvos gyventojai nejaučia, kadangi ji hipotetinė, žmonės yra inertiški – greičiausiai jautriai reaguos tada, kai imigrantus gyvai pamatys gatvėje, išgirs nepriimtinų istorijų apie pabėgėlių elgesį mūsų šalyje.

Be to, pastaruoju metu žinios apie imigrantus yra pozityvios – pirmieji atvykėliai ieško darbo, integruojasi. Manoma, kad įtakos pozityviam požiūriui padarė ir plačiai nuskambėjusi jauno afganistaniečio, Goro provincijoje dirbusio vertėju Lietuvos kariams, istorija.

APKLAUSOS REZULTATAI

Kas jus labiausiai neramina artimiausią pusmetį?

 

 

Pasaulio vidurkis

EU vidurkis

Estija

Lietuva

Latvija

 

 

 

 

 

 

 

 

Imigracija

2%

7%

3%

1%

7%

 

Sveikata

9%

8%

17%

26%

21%

 

Vaikų edukacija, priežiūra

5%

4%

9%

12%

6%

 

Kylančios maisto kainos

5%

4%

3%

9%

1%

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kiek jūs varysit šitą melą ir propoganda niekas jumis netiki žmonės ne tokie kvaili kaip jūs galvojate.

miestietė

miestietė portretas
Na jau tiek apsimelavote,ar ne gėda?Niekas tų nelegalų nenori,o dar tokių kaip nuotraukoje brrrrr.Lietuva turi daug savo neišsprendžiamų problemų,kam mums dar toks galvos skausmas?

Meile

Meile portretas
Melas.Apklausos neatitinka tikroves.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių