Pabėgėliai įdarbinimo klausimais bus konsultuojami Rukloje

  • Teksto dydis:

Laukiant pabėgėlių, Lietuvos darbo birža (LDB) pradeda apmokymus savo darbuotojams, specialistai profesinio orientavimo ir įdarbinimo klausimais atvykėlius konsultuos dar Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, sako darbo biržos vadovas Vidas Šlekaitis.

Po trečiadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) vykusio ministerijos, darbdavių, investuotojų ir LDB atstovų pasitarimo jis BNS tvirtino, jog darbo biržoje jau paruoštas pabėgėlių integracijos priemonių planas, kuris apims tiek pirmines konsultacijas, pabėgėlių registro sudarymą, tiek vėlesnes konsultacijas ieškant darbo.

„Reikia sukurti stebėsenos sistemą - duomenų banką ir panašiai. Galvojame paruošti ir personalą nuo lapkričio mėnesio, kadangi tai darbas, kuriame reikia tarpkultūrinių, bendravimo su emigrantais kompetencijų. Trijų mėnesių Ruklos buvimo etape, kol jie ten bus, pabandysime įsteigti savo „mini“ darbo biržą, pabandysime įvertinti pabėgėlių pasirengimą darbo biržai“, - pasirengimą priimti pabėgėlius pristatė V.Šlekaitis.

Anot jo, Rukloje galėtų dirbti bent du specialistai - jiems bus rengiami specialūs apmokymai, tai esą galėtų daryti ir su pabėgėliais dirbusių nevyriausybinių organizacijų atstovai. Specialistai nedirbtų Rukloje nuolat, tačiau galėtų atvykti į Pabėgėlių priėmimo centrą kelias dienas. Pirminiu etapu ketinama atskirti, kurie pabėgėliai yra kvalifikuoti - jiems bus padedama sustiprinti darbo įgūdžius ar patariama, kaip pradėti savarankišką verslą. Tuo metu likusiems asmenims bus pasiūlytos konsultacijos dėl kvalifikacijos įgijimo.

„Kiekvienam sudarysime individualius užimtumo veiksmų planus“, - sakė V.Šlekaitis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) numato, kad kiekvienam į Lietuvą atvyksiančiam pabėgėliui iš pradžių bus pasiūlyti 190 val. trukmės lietuvių kalbos kursai.

V.Šlekaičio teigimu, papildomus tikslinius kalbos kursus, kurie būtų susiję su konkrečios profesijos mokymu, pabėgėliams ketina pasiūlyti ir LDB.

Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sSD

sSD portretas
pabegeliai turi tureti dokumentus, kitaip neisileisti, juk musu taip pat niekas neisileidzia.

rr

rr portretas
Mūsų bedarbiai praradę darbą išmokąs gauna tik pusmetį, o svetimiems mokėsime net ir tada kai įsidarbins?

Mociute

Mociute portretas
Premjeras Butkevicius ar MUSU Prezidente negali priimti nei vieno imigranto be tautos atsiklausimo - referendumo. Mes patys gyvename kaip skurdziai, vyriausybe nesirupina savo tautos zmoniu geresniu gyvenimu ir sveikata, nekelia atlyginimu, o dabar nori priimti tukstanciusw imigrantu-dykaduoniu musulmonu, kurie gimdo daug vaiku ir veisiai kaip gyvuliukai. Jie visus mus katalikus iszudys. Jokiu imigrantu be referendumo.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių