Paaiškėjo, kas valdys Lietuvos miškus (schema)

  • Teksto dydis:

Penktadienį aplinkos ministro Kęstučio Navicko įsakymu patvirtinta Valstybinio miškotvarkos instituto valdyba. Ši valstybės įmonė, vykdant valstybinių miškų ūkio valdymo pertvarką, bus reorganizuota į VĮ Valstybinių miškų urėdiją.

Būsimos valstybės įmonės valdybą sudaro septyni nariai: du įmonės darbuotojų atstovai – Ina Bikuvienė, Arūnas Gustainis, įmonės savininko teises ir pareigas įgyvendinančios Aplinkos ministerijos atstovė Agnė Jakštienė ir keturi nepriklausomi nariai – Gediminas Jasinevičius, Mantas Šukevičius, Vikorija Trimbel, Saulius Alditas.

„Valdybos suformavimas yra reikšmingas žingsnis pirmyn. Jos laukia nemažai neatidėliotinų darbų, kurie turės prisidėti prie galimų grėsmių suvaldymo, strateginių krypčių įgyvendinimo ir veikiančios struktūros sukūrimo“, – sako aplinkos ministras K. Navickas.

Atrankos komisija iš pakviestų kandidatų sąrašo per du etapus atrinko keturis nepriklausomus valdybos narius pagal šias kompetencijas: finansų (finansų valdymas, analizė ar auditas), miškininkystės arba miškotyros, strateginio planavimo ir valdymo, vadybos, įmonių valdysenos. Prašymus dalyvauti atrankoje į nepriklausomus valdybos narius buvo pateikę 48 kandidatai.

„Nepriklausomų valdybos narių atranka parodė, kad naujai kuriama įmonė sugeba pritraukti žmones, kurie turi milžinišką darbo didelėse įmonėse patirtį, – teigia aplinkos viceministras Martynas Norbutas. – Tai turėtų užtikrinti sklandesnį įmonės kūrimo procesą“.

Kad svarbiausi pertvarkos procesai vyktų kaip įmanoma sklandžiau, kaip rašoma ministerijos pranešime, dar šiemet atlikti kiti svarbūs parengiamieji darbai: paruoštas reorganizavimo veiksmų planas ir visų 42 miškų urėdijų reorganizavimo sąlygos, atlikta pirminė miškų urėdijų turto, sutarčių, kreditorių ir kt. inventorizacija, paskelbtas būsimos įmonės pirminis įstatų projektas, priimtas vyriausybės nutarimas dėl prekybos mediena sistemos pritaikymo vienai įmonei. Urėdijose jau baigta darbuotojų konsultavimo ir informavimo procedūra.

Reorganizuojamų miškų urėdijų darbuotojams darbo sutartyse bus išsaugotas nepertraukiamasis darbo stažas bei kitos garantijos ir lengvatos, numatytos Darbo kodekse. Visi urėdijų darbuotojai, išskyrus vadovus (urėdus), išsaugos savo darbo vietas, nebent nesutiks toliau dirbti būsimoje įmonėje.

Valstybinių miškų valdymo pertvarka pradėta nuo dialogo su kiekviena iš 42 urėdijų. Diskusijose išklausyti miškininkų pasiūlymai ir pastabos, aptarta būsimos valstybės įmonės struktūra. Pagrindinės Valstybinių miškų urėdijos funkcijos išliks tos pačios, kaip ir dabartinių miškų urėdijų.

Iš pradžių Valstybinių miškų urėdija turės 42 regioninius padalinius (filialus), kurių skaičius per kitus metus palaipsniui sumažės iki 26. Aplinkos ministerija, kaip pertvarkos iniciatorius, pateikė siūlymus ir kriterijus dėl tinkamiausių vietų įmonės filialų centrams parinkti.

Skaičiuojama, kad užbaigus valstybinių miškų ūkio valdymo pertvarką ir sukūrus darniai veikiančią įmonę, kasmet bus sutaupoma po 10 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. eurų iš valstybės biudžeto. Šias lėšas norima panaudoti miškininkų atlyginimams didinti ir miškų gamtosauginėms funkcijoms sustiprinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
ir geros naujovės, bet su neskaidriais santykiais susijusiais valdininkais, bus sunkiai vykdomos ir įgyvendinamos.

jo

jo portretas
Mafia forewer!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių