Olandijos gatvė sostinėje papuošta užrašu „Holland straat“

  • Teksto dydis:

Šiandien Nyderlandai švenčia didžiausią nacionalinę šventę – Karaliaus dieną. Sostinė ypatingai pasveikino olandų bendruomenę – užrašu „Holland straat“ papuošta Olandų gatvė.

Ant Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos pastato (Olandų g.16) šventiškai atidengta lentelė yra būtent tokio dizaino, koks įprastas Nyderlandų karalystėje.

„Džiaugiuosi, kad karališka proga atidengiame jau 10-ąjį gatvės puošybos elementą  kita kalba Vilniuje – tai atviro miesto simbolis ir draugiškumo ženklas visiems čia gyvenantiems ir atvykusiems. Sveikinu visus Karaliaus dienos proga –  jūsų  dinamiška šalis įkvepia Vilnių!” –  Vilniaus meras Remigijus Šimašius pasveikino Nyderlandų karalystės ambasadorių Lietuvoje Bertą van der Lingeną, Vilniuje įsikūrusią olandų bendruomenę ir čia studijuojančius olandus.

Miesto vadovas pasidžiaugė, kad Nyderlandų ambasada  yra viena aktyviausių  ir dovanoja miestui labai daug gražių projektų: nuo 2004 m. apsodina tulpėmis Olandų žiedą, įrengė nemokamą bibliotekėlę Bernardinų sode, padovanojo miestui automobilio formos dviračių stovus, organizuoja mokymus dviračių takų projektuotojams, darnaus judumo ir bendrojo miesto planų rengėjams.

Ambasadoriaus B. van der Lingenas sakė, jog didžiuojasi dar vienu gražiu projektu ir gatvės pavadinimu olandų kalba, kuris atidengtas būtent ant Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos pastato, kurios bendruomenė glaudžiai  bendradarbiauja su Nyderlandų Karalystės ambasada: grafinio dizaino katedros dėstytojai ir studentai pagal ambasados suformuluotas praktines užduotis kuria įvairius infografikos projektus.

Vilniaus mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius kartu su Nyderlandų Karalystės ambasadoriumi praėjusiais metais Olandų žiede pasodino net 1000 tulpių svogūnėlių. Šiandien  vilniečių  akis jau džiugina pražystančios tulpės, vadinamos „Gintarinė Lietuva“.  Ši rūšis buvo pasirinkta neatsitiktinai –  ji buvo išvesta  išskirtinai Lietuvai, kaip Nyderlandų Karalystės dovana, o pavadinimą jai išrinko Lietuvos moksleiviai.

Tradiciškai Karaliaus diena Nyderlanduose minima balandžio 27 d. –  koncertinėmis programomis, įvairiomis mugėmis, puošiamasi oranžine spalva. Dabar Olandijoje švenčiama Karaliaus diena, o anksčiau ji vadinta Karalienės diena. Tokios tradicijos susiklostė nuo maždaug 1890 metų, kai šalį ištisai valdė moterys karalienės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
populistai -tustukai -komjaunuoliai, ,,,darom ,,,lietuva stachanovieciai, prikale lenta olandams , rytoj visi issirykiave ir isssisiepe iki ausu kaip medinukai ,kals lenta ,,,, warsawa street,,zodziu-- glitus siknakamsciai ir daugiau nieko

patikslinimas

patikslinimas portretas
Ne Olandijos, bet Olandų gatvė,tad turėtų būti ne Holland straat, bet Nederlandersstraat.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių