O.Koršunovas: valstybė naikina savo imunitetą

Lietuva nesugebės išbristi iš ekonominės krizės, jei bus sunaikinta kultūrinė bakterija, kuri yra valstybės pagrindas, įsitikinęs Oskaro Koršunovo teatro / Vilniaus miesto teatro meno vadovas, teatro režisierius Oskaras Koršunovas.

2010-aisiais Lietuva pateks į kultūrinį vakuumą. Kultūros ministerija savo biudžete pasiliko tik tiek lėšų, kad pakaktų išlaikyti valstybines įstaigas ir jų darbuotojus. Programiniam finansavimui pinigų nėra. Vadinasi, nebus naujų spektaklių, nevyks festivaliai, sumenks leidyba. Kitaip tariant, vos kvėpsės tai, ką per ilgus metus kūrėme, nekalbant apie šviežieną.

Pagrindinės ir vitališkiausios kūrybinės pajėgos bus eliminuotos iš kultūrinio vyksmo, nes finansavimas joms nukirstas.

Prognozės liūdnos ir kultūros vartotojams, mat po itin prisotintų Europos kultūros sostinės metų juos pasitiks štilis. 2009 m. pabaigoje renginių buvo ypač gausu, todėl kontrastą 2010-aisiais pajusime labai smarkiai.

Tai mane iš esmės baimina. Turiu minty valstybininkų požiūrį į kultūrą. Deja, kultūra pas mus palikta likimo valiai. Ji – nesprendžiamas dalykas, paliktas egzistuoti savaime, niekam neprižiūrint ir nepuoselėjant. O jei ir neegzistuos, tai ir nereikia!

Visą O.Koršunovo straipsnį „Valstybė naikina savo imunitetą“ skaitykite žurnale „Pasaulis 2010 metais“. Jį galima įsigyti visoje Lietuvoje didžiuosiuose prekybos centruose "Maxima", "Iki" ir "Rimi", kioskuose "Lietuvos spauda", degalinėse "Statoil". Kaina - 20 litų.


Šiame straipsnyje: Economist2010koršunovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių