Oficiali statistika: šiemet jau emigravo 14 tūkst. lietuvių

Pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. žmonių, per pirmus du šių metų mėnesius - beveik 14 tūkst. gyventojų, rodo oficiali statistika.

2016 metais dėl emigracijos į Vakarų Europą Lietuva neteko apie 30 tūkst. žmonių - iš Lietuvos emigravo 50,3 tūkst. nuolatinių šalies gyventojų, o imigravo – 20,2 tūkst.

Deklaruota emigracija dar didesnį pagreitį įgavo šių metų pradžioje - Statistikos departamentas BNS informavo, kad sausį ir vasarį iš Lietuvos emigravo maždaug po 7 tūkst. žmonių (7048 ir 6895), imigravo keturiskart mažiau (1821 ir 1700).

„Brexit“ ir „Sodros“ efektas

Ekspertų teigimu, dalis žmonių šiemet galėjo suskubti deklaruoti išvykimą, kad išvengtų prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kiti galbūt skuba išvykti į Britaniją iki prasidedant deryboms dėl jos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES).

Esminis dalykas – kad nėra esminių pokyčių čia, Lietuvoje. Žuvys ieško kur giliau, žmonės – kur geriau, štai ir atsakymas.

„Sodra“ pradėjo aktyviai bandyti išieškoti nesumokėto socialinio draudimo įmokas iš asmenų, kurie nėra deklaravę emigracijos, tad gali būti, jog tie, kurie jau yra išvykę iš Lietuvos, tai užregistravo. Kita priežastis - „Brexit“. Tie, kurie iki šiol svarstė išvykti gyventi į Jungtinę Karalystę, turbūt galėjo paskubinti sprendimą, nes gali būti, kad artimiausiu metu bus apribotos galimybės ES piliečiams laisvai gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje“, - BNS sakė banko „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Pernai Britaniją pasirinko 46 proc. Lietuvos emigrantų. Britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) derybose dėl pasitraukimo iš ES žada siekti sustabdyti laisvą darbo jėgos judėjimą iš kitų 27 ES šalių, net jeigu dėl to tektų paaukoti dabartinius prekybos ryšius su Bendrija.

„Sodra“, vasarį laukusi emigrantų  duomenų apie kitose valstybėse sumokėtą PSD mokestį, kovo pabaigoje žada imtis priemonių išieškoti mokesčius. Perdavus informaciją apie skolininkus antstoliams, bus nurašomos lėšos nuo jų sąskaitų Lietuvoje veikiančiuose bankuose. Nesumokėję skolų emigrantai negalės nemokamai naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis Lietuvoje.

Iššūkiai ūkio augimui

Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki 2,8 mln. šiais metais.

Apklausų duomenimis, dauguma emigrantų iš Lietuvos į Vakarų Europą išvyksta dėl didesnių algų. Pagal oficialią statistiką Lietuvos gyventojai „į rankas“ vidutiniškai uždirba apie 640 eurų - mažesnes algas Europos Sąjungoje gauna tik bulgarai ir rumunai. Pernai vidutinis atlyginimas Lietuvoje augo beveik 9 proc.

Europos Komisija teigia, kad emigraciją iš Lietuvos gali skatinti ir didelė pajamų nelygybė.

„Esminis dalykas – kad nėra esminių pokyčių čia, Lietuvoje. Žuvys ieško kur giliau, žmonės – kur geriau, štai ir atsakymas. „Brexit“ prie padidėjusio išvykusių skaičiaus prisideda kaip viena galimų priežasčių, bet blogiausia yra tai, kad ir naujoji valdžia iš esmės nesiėmė jokių priemonių“, – BNS sakė migracijos ekspertas Dainius Paukštė.

Trumpuoju laikotarpiu šalies ūkiui emigracija gali būti naudinga dėl išvykusiųjų atsiunčiamų pinigų ir nedarbo lygio sumažėjimo, bet ekspertai sutaria, kad dabartiniai mastai kelia didelį pavojų - mažėjant darbingų žmonių skaičiui ir senstant visuomenei kyla rizika ūkio augimo perspektyvoms, ateityje bus sunkiau finansuoti pensijas, sveikatos priežiūrą bei švietimą.


Šiame straipsnyje: emigracijastatistika

NAUJAUSI KOMENTARAI

kembrikas

kembrikas portretas
Svajone ,kad seimas emigruotu ,bet ne ,tik mum smegenis pudrina ,dykaduoniai.

petrai...

petrai... portretas
Nuo to visiems nebus geriau. Vistiek valdys tie patys. o ju apetitas kasmet auga. Ir cia didelis klausimas ar dar sumazes.

Petris

Petris portretas
saunu,tai tikrai mazins baltuosuose rumuose liepu 11 valdininkeliu skaiciu,jungs higienos centra su veterinarijos,bus sumazintos aplipusios valdiskos firmeles KRATc...bus sumazintas Klaipedos tarybos nariu skaicius,nes nebera kam atstovauti 31 tarybos nariui..yra pliusiu is emigracijos
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių