Nuteistiesiems iki gyvos galvos – galimybė išeiti į laisvę?

  • Teksto dydis:

Įgyvendindama Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą Vyriausybė antradienį pasiūlė Seimui apibrėžti, kokiais atvejais į laisvę galėtų būti paleisti nuteistieji iki gyvos galvos.

Siūloma, kad paleidimo į laisvę galėtų prašyti ne trumpiau kaip 20 metų kalintys nuteistieji, kuriems skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Šį prašymą nagrinėtų apygardos teismai.

Be to, pretenduoti išeiti į laisvę galėtų tik tas nuteistasis, kuris yra atlyginęs nukentėjusiesiems ne mažiau kaip pusę teismo priteisto civilinio ieškinio.

Jeigu teismas nuspręstų pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę nauja, terminuoto laisvės atėmimo bausme, jam negalėtų būti skiriamas trumpesnis nei penkeri ir ilgesnis nei dešimt metų laisvės atėmimo terminas.

Atlikdami šią 5 – 10 metų bausmę, nuteistieji galėtų būti paleidžiami lygtinai.

Šiuo metu Lietuvoje galioja Baudžiamojo proceso kodekso nuostata, kad „jeigu Baudžiamasis kodeksas numato galimybę švelninti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, švelninamos laisvės atėmimo bausmės terminas negali būti trumpesnis negu 25 metai“.

Pernai gegužę Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Strasbūro teismo teigimu, nors pavojų keliantys asmenys gali būti nuolat kalinami, tačiau net įvykdžiusieji šiurpiausių nusikaltimų „išsaugo esminį žmoniškumą ir turi savyje galimybių pasikeisti“. Anot teismo, negalima iš nuteistojo atimti vilties, kad jis kada nors išpirks savo kaltę.

Europos Žmogaus Teismų Teismas nustatė, kad prezidento malonės sistema Lietuvoje faktiškai nesuteikia iki gyvos galvos įkalintam asmeniui galimybės žinoti, ką jis arba ji turėtų padaryti, kad būtų paleistas, ir kokiomis sąlygomis. Be to, Lietuvoje nėra teisminio persvarstymo sistemos, kuri visiškai arba iš dalies atleistų nuo įkalinimo iki gyvos galvos bausmės.

Strasbūro teismas yra paskelbęs, kad Lietuva tokiu būdu yra pažeidusi aštuonių nuteistųjų teises, garantuojamas Europos žmogaus teisių konvencijoje.

Teisingumo ministerijos žiniomis, dabar dėl to paties į teismą papildomai kreipėsi 18 nuteistųjų iki gyvos galvos.

Šuo metu Lietuvoje yra apie 120 iki gyvos galvos nuteistų kalinių, dauguma iš jų kali Lukiškėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pedofilų,žudykų, reketininkų valdžia į laisvę išleis žūdyti,prievartauti mažamečius paversti pedofilais,iškrypeliais.Tai štai iki ko nusiryto mūsų kraštas. Apsaugok. DIEVE, nuo tokių sprendimų.

Brusas

Brusas portretas
Įvesti mirties bausmė recidivistams__valstybei liks milijonai eurų geriems tikslams.

...

... portretas
Che: "Pernai gegužę Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę" - o KAIP su realia galimybe jų nužudytiems prisikelt? - aišku, jei aukos atgytų, gal ir vertėtų pakalbėt apie gailestingumą, bet kad - kodėl žudikams VISKAS, visos gyvenimo spalvos, o jų aukoms - NIEKO, tik juoda kapo duobė? Taip kad... BET - pagalvokim kam naudinga kad kuo daugiau nusikaltėlių laisvėj bastytųsi, kas jų nusikaltimų dėka be galo lobsta?.. Ir čia verta prisimint tokį Žirinovskį, kuris atviravo: "Mano motina rusė, o tėvas juristas" - ką tie 'juristai' darytų jei nusikaltimų nebūtų, kodėl jie palestiniečius vietoje šaudo?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių