Nuteistieji vis dažniau moka už save ir kitus

  • Teksto dydis:

Vis dažniau Lietuvos teismuose nuskamba nuosprendis – sumokėti baudą į asmenų, nukentėjusių nuo nusikaltimų, fondą. Taip finansiškai pajėgių sumokėti baudas nuteistųjų lėšomis bent iš dalies kompensuojama kitų nusikaltėlių, neturinčių turto, padaryta žala.

Vis dažniau Lietuvos teismuose nuskamba nuosprendis – sumokėti baudą į asmenų, nukentėjusių nuo nusikaltimų, fondą. Taip finansiškai pajėgių sumokėti baudas nuteistųjų lėšomis bent iš dalies kompensuojama kitų nusikaltėlių, neturinčių turto, padaryta žala.

Teisiami beturčiai

Neseniai vykusiame kraupaus nužudymo prie naktinio klubo "Metelica" teismo posėdyje vienas kaltinamųjų pareiškė, kad neturi jokio turto, santaupų, nes anksčiau per mėnesį uždirbdavo 1,5–2 tūkst. litų.

Šioje byloje nukentėjusiuoju pripažintas nužudyto jauno vyro tėvas siekia prisiteisti milijoną litų neturtinei žalai atlyginti. Galutinio verdikto teismas dar nepaskelbė.

Galima pamėginti įsivaizduoti: jei nukentėjusiajam būtų priteista neturtinė žala, ar būtų vilties kada nors ją gauti?

Galimybė nenusivilti

Pasirodo, taip. Būtent tam ir yra įsteigtas nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondas. Tiesa, įspūdingų sumų iš jo gauti nepavyks.

Be to, kelias iki žalos atlyginimo gana ilgas, tačiau, Teisingumo ministerijos (TM) duomenimis, realus. Įsiteisėjus teismo nuosprendžiui, nukentėjusysis jį turėtų pateikti antstoliui. Pastarasis, neradęs nuteistojo turto, iš kurio galima nukentėjusiajam atlyginti teismo priteistą žalą, surašo aktą apie tai.

"Tik gavus tokį dokumentą iš antstolio, galima kreiptis į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą", – aiškino TM Teisinio atstovavimo skyriaus vedėja Juliana Ostrouch.

Ne visiems atlygino

Į šį fondą teismo sprendimu pernai nuteistieji sumokėjo beveik 650 tūkst. litų. Teisingumo ministerija pernai apsvarstė 322 nukentėjusiųjų prašymus skirti išmokas iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo ir 241 jų patenkino.

Pernai iš šio fondo buvo išmokėta apie 2 mln. litų. Didžiausia suma – daugiau kaip 25 tūkst. litų – už turtinę ir neturtinę žalą buvo sumokėta asmeniui, pripažintam nukentėjusiuoju tyčinio nužudymo byloje.

81 prašymo kompensuoti priteistą žalą ministerija netenkino. "Priežastys įvairios. Nebuvo pateikti visi reikalingi dokumentai, padaryti nusikaltimai neatitiko smurtinio nusikaltimo sąvokos arba pateikti prašymai dėl nusikaltimų, kurie įvyko iki 2005 m. liepos 1 d. Tuomet kompensacija nukentėjusiesiems dar nebuvo numatyta įstatymuose", – dėstė J.Ostrouch.

Pinigų nepritrūks

Pasak J.Ostrouch, įstatymuose griežtai reglamentuota, kad kompensuojama tik už smurtinius nusikaltimus padaryta žala. Be to, neturi būti praėję daugiau nei 10 metų nuo teismo sprendimo įsigaliojimo.

Ji tikino, kad TM visuomet atlygina asmenims padarytą žalą, nepažeisdama įstatymo nustatyto termino. Pinigai pervedami ne vėliau nei per tris mėnesius nuo sprendimo priėmimo dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių