Nustatyta, iš kur bėgo toksiškos nuotekos Kėdainiuose

  • Teksto dydis:

Kėdainių rajono savivaldybė skelbia suvaldžiusi situaciją, kai dėl užterštų nuotekų sutriko vandens valymo įrenginių darbas.

Pasak savivaldybės, nustatyta, kad miesto valymo įrenginius sutrikdyti galėjo bendrovės „Kėdainių oda“ išleistos nuotekos.

„Nustačius, jog bendrovė „Kėdainių oda“ išleidžiamuose vandenyse toksiškų medžiagų koncentracija gerokai viršija leidžiamas normas, priimtas principinis sprendimas iš šios bendrovės nuotekų daugiau nebepriimti. Jos vadovams paaiškinta, kad nuotekų priėmimą atnaujinsime tik tada, kai nuodingų medžiagų koncentracija neviršys sutartyje numatytų normų. Dėl vienos įmonės nesugebėjimo susitvarkyti negalime rizikuoti visų Kėdainių pramone“, – savivaldybės pranešime teigia Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius.

Savivaldybės duomenimis, spalio 18 dieną sustabdžius nuotekų patekimą į kanalizaciją, situacija pastebimai pagerėjo.

Iš bendrovės „Kėdainių oda“ išeinančių nuotekų vamzdynų sklendės užsuktos sulaukus tyrimų išvadų, kad būtent šios įmonės technologiniuose procesuose naudojamos ir į miesto kanalizacijos tinklus išleidžiamos cheminės medžiagos ne tik viršija leistinas taršos normas, bet ir tikriausiai nulėmė avariją miesto vandenvalos įrenginiuose.

„Priėmus sprendimą uždaryti vamzdynus ir neleisti, kad nuotekos patektų iš bendrovės „Kėdainių oda“, situacija neeilinę avariją patyrusiuose valymo įrenginiuose pastebimai gerėja. Taip pat gerėja nuotekų išvalymo rodikliai, į Nevėžį teka kur kas švaresnis vanduo, nei buvo iki šiol“, – sakė bendrovės „Kėdainių vandenys“ laikinasis vadovas Robertas Lukoševičius.

„Kėdainių odos“ direktorius Jonas Adomavičius, anot savivaldybės, neneigė, kad į valymo įrenginius patenka dideli chromo kiekiai, tačiau tikino, jog tai nėra nuodingi junginiai.

Pasak bendrovės „Kėdainių oda“ vadovo, šiuo metu gamyba nėra sustabdyta, įmonė funkcionuoja. Jis baiminosi, kad sankcijos, sprendimas nepriimti nuotekų gali atsiliepti produkcijos kokybei, nebus įvykdyti partnerių užsakymai.

Potencialus investuotojas ir būsimu bendrovės vadovu įvardytas verslininkas Kęstutis Laukys neslėpė nerimo dėl susidariusios situacijos, kai uždarius nuotekų išleidimo sklendes reikalaujama iki nustatytų reikalavimų sumažinti išleidžiamų teršalų kiekius.

Pasak K. Laukio, tai sunkiai įgyvendinama užduotis, nes Lietuvoje šie reikalavimai labai griežti, o kitose šalyse – kur kas liberalesni. Be to, nuosaviems valymo įrenginiams praplėsti iki tokio pajėgumo, kad jie tinkamai išvalytų atliekas, reikia ne kelių dešimčių tūkstančių, bet milijonų eurų.

Savivaldybės teigimu, K. Laukys minėjo, kad įmonės pirkimo sandoris, paaiškėjus, jog nesusitvarkiusi savo nuotekų įmonė negalės toliau dirbti, gali ir neįvykti.

Dėl chemikalų išleidimo į nuotekų šalinimo tinklus atliekamas ikiteisminis tyrimas, o dėl Nevėžyje padidėjusios taršos Kėdainiai paskelbė ekstremalią situaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių