Nustatant darbingumo lygį, vien medikų pažymos neužteks?

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) siūlo automatizuoti kai kuriuos neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymo procesus, aiškiau reglamentuoti, kada asmuo privalo dalyvauti, o kada užtenka medikų pažymų nustatant jo neįgalumo ar darbingumo lygį.

STT siūlo, kad pirmą kartą nustatant asmens neįgalumo ar darbingumo lygį, asmens dalyvavimas ar jo apžiūra namuose (ligoninėje) visais atvejais būtų privalomi.

„Mūsų nuomone, tikslinga teisės aktuose įtvirtinti, kad asmeniui, kurio darbingumo lygis nustatomas pirmą kartą, nepriklausomai nuo prognozuojamo bazinio darbingumo lygio, privaloma dalyvauti nustatant jo darbingumo lygį ar NDNT specialistams apžiūrėti jį namuose (ligoninėje), tokiu būdu patikrinant medicininiuose dokumentuose pateiktų duomenų atitiktį faktinėms aplinkybėms“, – teigia STT.

Taip pat siūloma įtvirtinti, kad darbingumo lygis nustatomas asmeniui nedalyvaujant, kai iš pateiktų medicininių dokumentų nekyla abejonių, kad prognozuojamas jo bazinis darbingumas yra 0-15 proc. ir jis dėl organizmo funkcijų sutrikimų negali atvykti į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT).

Neįgalumo ir darbingumo lygių nustatymas yra socialiai ir korupcijai jautri sritis, todėl svarbu užtikrinti, kad reikiami veiksmai šiems lygiams nustatyti būtų atliekami skaidriai.

Be to, STT Korupcijos prevencijos specialistai, atlikę teisės aktų, reglamentuojančių neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymą, antikorupcinį vertinimą, siūlo automatizuoti dokumentų nukreipimo NDNT teritoriniams skyriams procedūrą ir dokumentus NDNT teritoriniams skyriams paskirstyti per informacinę sistemą.

„Taip pat siekiant išvengti „žmogiškojo faktoriaus“ ir galimų neteisėtų susitarimų atvejų, svarbu užtikrinti NDNT teritorinių skyrių darbuotojų rotaciją“, – mano antikorupcinį vertinimą atlikusi STT.

Siūloma ir panaikinti NDNT Sprendimų kontrolės skyriaus atliekamos periodinės kontrolės procedūros nutraukimo galimybę, nes tai esą neatitinka periodinės kontrolės tikslų ir sudaro sąlygas išvengti atsakomybės asmenims, atsakingiems už neteisėto ar nepagrįsto sprendimo priėmimą.

„Neįgalumo ir darbingumo lygių nustatymas yra socialiai ir korupcijai jautri sritis, todėl svarbu užtikrinti, kad reikiami veiksmai šiems lygiams nustatyti būtų atliekami skaidriai, o priimami sprendimai būtų objektyvūs“ – teigia STT direktorius Saulius Urbanavičius.

Teisėsauga birželį pranešė tirianti keliasdešimt korupcinių nusikaltimų epizodų, kai neįgalumas ar darbingumo lygis žmonėms buvo nustatomas davus kyšį. Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius tada teigė, kad neįgalumo nustatymo srityje korupcijos apraiškos tebėra sisteminės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taip, NEUZTEKS. Papildomai BUTINA TURETI stora pinigine.

Darbininkų balsas

Darbininkų balsas portretas
Vis dėlto eSTeTinio auklėjimo mokytojai pradėjo normaliai dirbti dėl NDNT tarnybų korupcinių veikų.

PERDUOTOS

PERDUOTOS portretas
STT-PAVARDES,TU KURIE UZSIIMA SIA-LIETUVA APVAGIANCIA VEIKLA
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių