Nuomodamas biurą iš artimo giminaičio R.Ačas pažeidė įstatymą

Kelerius metus biuro patalpas Raseiniuose iš savo žmonos sesers vyro nuomojęs Seimo narys Remigijus Ačas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo bei Seimo Statuto reikalavimus. Taip trečiadienį nusprendė Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK).

Už tokį sprendimą balsavo 6 komisijos nariai, prieš nebuvo nei vieno, susilaikė 4.

Tačiau ar taikyti kokias nors sankcijas R.Ačui, dar turės spręsti Seimo valdyba. EPK atsisakė reikalauti, kad R.Ačas grąžintų į valstybės biudžetą parlamentines lėšas, išleistas iš artimo giminaičio nuomojantis biurą.

EPK konstatavo, kad pastaruosius kelerius metus R.Ačas nuomojosi biuro patalpas Raseiniuose iš savo žmonos sesers vyro Oresto Jankausko. Už jas mokėti nemenki pinigai – vien šiemet tam išleista apie 30 tūkstančių litų. Visus šiuos pinigus R.Ačas skyrė iš jam priklausančių parlamentinei veiklai skirtų lėšų, už kurių panaudojimą Seimo nariai privalo atsiskaityti.

R.Ačas EPK posėdyje aiškino nežinojęs pernai pakeisto įstatymo nuostatos, kad sutuoktinės broliai ir seserys bei jų sutuoktiniai yra laikomi artimais giminaičiais. Politikai ir valstybės tarnautojai privalo vengti interesų konflikto, nesudarinėti tokio pobūdžio sutarčių su artimais giminaičiais.

Anot R.Ačo, šiemet, sužinojęs apie tokią įstatymo nuostatą, jis pasirūpino nutraukti sutartį su O.Jankausku, o pastarasis tas patalpas, kuriose įrengtas Seimo nario biuras, pardavė kitam asmeniui. Dabar R.Ačas yra sudaręs to paties biuro nuomos sutartį su nauju savininku. Tiesa, nustatyta jau gerokai mažesnė nuomos kaina, nes Seimo nariai neseniai susimažino savo parlamentinei veiklai skiriamas lėšas.

„Galėčiau, kaip kiti Seimo nariai, tuos pinigus leisti automobiliui, bet neleidžiu, nes visi panaudojami biurui. Mano automobiliui neužtenka man skiriamų parlamentinių lėšų, todėl jo išlaikymui leidžiu atlyginimą“, - pareiškė R.Ačas.

„Manau, kad nieko nepažeidžiau. Galbūt klydau, bet esu įsitikinęs, kad elgiausi teisingai“, - pridūrė jis.

„Įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Akivaizdžiai matome, kad buvo pažeidžiamas įstatymas bent iki šių metų spalio 1 dienos, kai sutartis buvo pasirašyta jau su nauju patalpų savininku“, - sakė EPK narys konservatorius Vaidotas Bacevičius.

Su juo sutiko dauguma komisijos narių, nors ir pritarė EPK pirmininko Algimanto Salamakino nuostatai, kad ne jie, bet Seimo valdyba turi spręsti, ar reikia pritaikyti kokią nors sankciją R.Ačui.

Apie apkaltos šiam Seimo nariui galimybę jau nebekalbama.


Šiame straipsnyje: ačas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių