Nukentėjusius per Sausio 13-ąją ketina laidoti valstybės lėšomis

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys siūlymą nukentėjusius per sovietų agresiją 1991-ųjų sausį laidoti valstybės lėšomis. Antradienį 55 parlamentarams balsavus už ir 19 susilaikius po pateikimo pritarta tokiam įstatymo projektui, kurį teikė Vyriausybė.

Projektas numato, kad dėl sausio įvykių dalį ar visą nedarbingumą praradusių asmenų laidojimui  būtų skiriama 1520 eurų (40 bazinių socialinių išmokų) iš valstybės biudžeto. Pašalpą išmokėtų savivaldybės, kurioje gyveno mirusysis, administracija.

Projektą pristatęs socialinės apsaugos ir darbo viceministras Laisvūnas Bartkevičius sakė, kad pataisos būtų aktualios 110 nukentėjusių. Tiek asmenų dėl 1991 metų sausio 11-13 dienų įvykių ir po to vykdytos SSRS agresijos yra pripažinti netekusiais darbingumo ar tik iš dalies darbingais.

Šiuo metu valstybės lėšomis laidojami už Lietuvos laisvę kovoję pasipriešinimo 1940–1990 metų okupacijoms dalyviai-kariai savanoriai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, taip pat kariai, kurie tikrosios tarnybos metu mirė dėl priežasčių, susijusių su karine tarnyba ar kitomis aplinkybėmis, bei žymūs Lietuvos visuomenės veikėjai.

Paprasta laidojimo pašalpa Lietuvoje siekia aštuonias bazines socialines išmokas - 304 eurus.

1991 metų sausio 13 dieną sovietai karine jėga bandė nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugoto tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių