Nukentėjusieji Sausio 13-osios byloje gaus nemokamą pagalbą

  • Teksto dydis:

Nukentėjusieji Sausio 13-osios byloje dėl žalos atlyginimo galės gauti nemokamą teisinę pagalbą, praneša Teisingumo ministerija.

Į teisingumo ministrės Mildos Vainiutės iškeltą iniciatyvą padėti žmonėms, kurie nukentėjo per 1991 metų Sausio įvykius gindami Lietuvos nepriklausomybę, atsiliepė Vilniaus universitetas (VU) ir Mykolo Romerio universitetas (MRU). VU Teisės klinika skirs lydinčius asmenis, kurie padės nukentėjusiesiems sekti bylos procesą, teiks konsultacijas, kaip parašyti reikalingus prašymus, paaiškins proceso eigą. MRU Teisinės pagalbos centras galės suteikti ne tik teisines konsultacijas, bet ir psichologinę pagalbą.

„Džiaugiuosi universitetų geranoriška pagalba nukentėjusiems Sausio 13-oios byloje ir kviečiu kitas aukštąsias mokyklas prisidėti prie nemokamos teisinės paramos, – sako ministrė M.Vainiutė. – Visuomeniškumas, savanorystė stiprina mūsų visų apgintą nepriklausomą valstybę, ugdo jaunų žmonių pilietiškumą.“

Nukentėjusiesiems bus teikiama ir nemokama valstybės garantuojama advokato pagalba. Šiuo klausimu reikia kreiptis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą. Lietuvos advokatūra įsipareigojo informuoti apie advokatus, galinčius neatlygintinai konsultuoti nukentėjusiuosius ir padėti jiems užpildyti dokumentus dėl valstybės garantuojamos teisinės pagalbos Sausio 13-osios byloje.

Sausio 13-osios nukentėjusiųjų visuomeninių organizacijų atstovai ne kartą buvo kėlę klausimą dėl teisinės pagalbos Sausio 13-oios byloje.

VU Teisės klinika ir MRU Teisinės pagalbos centras taip pat įsipareigojo nukentėjusiems teikti teisines konsultacijas ir kitais, su Sausio 13-osios byla nesusijusiais klausimais.

1991 metų sausio 13-osios naktį dėl sovietų karių vykdytų veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos pastato nužudyta 14 civilių. Šimtai žmonių buvo sužeisti.

Dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiami 65 asmenys, teisiamųjų suole sėdi tik du iš jų, kitų atžvilgiu procesas vyksta už akių. Dauguma teisiamųjų – Rusijos piliečiai.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje byloje šaukimą liudyti yra gavęs ir buvęs Sovietų sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas, jis teigia neketinąs jokiu statusu dalyvauti procese. M.Gorbačiovas anksčiau yra neigęs, kad davė įsakymą šaudyti Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių