Nubausti reikalavimų nesilaikę gyvūnų vežėjai

Vilniaus apskrities ir Raseinių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos už grubius gyvūnų gerovės pažeidimus juos transportuojant, piniginėmis baudomis ir įspėjimais nubaudė Elektrėnuose registruotą bendrovę „Elspeda“ ir Raseiniuose registruotą įmonę „Rasvita“.

Kaip pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, šių metų sausio 19 d. Lenkijos - Baltarusijos veterinarijos pasienio poste Koroszcyne buvo patikrintas Lietuvos gyvūnų vežėjas, atstovaujantis bendrovę „Elspeda“. Šios bendrovės vairuotojas ir gyvūnų prižiūrėtojas gabeno 173 gyvas kiaules iš Vokietijos Oldenburgo miesto į Rusijos Federaciją.

Veterinarijos sertifikatas buvo išduotas Vokietijos Federacinės Respublikos veterinarijos gydytojų. Pasienio veterinarijos kontrolės poste buvo nustatyti gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimai - tikrinimo metu transporto priemonėje buvo minusinė temperatūra, girdymo įrenginių sistema buvo užšalusi, kelionės metu kiaulės jautė troškulį ir šaltį. Neveikė vėdinimo ir temperatūros kontrolės sistema. Kelionės žurnale buvo neužpildyta „Vežėjo deklaracija“.

Tame pačiame Lenkijos - Baltarusijos pasienio veterinarijos poste sausio 24 dieną patikrinus bendrovės „Elspeda“ gyvūnų vežėją, vežusį 130 gyvų kiaulių iš Oldenburgo į Maskvą, buvo nustatyti tokie patys gyvūnų gerovės pažeidimai - transporto priemonėje buvo užšalusios girdymo sistemos, gyvuliai jautė šaltį ir troškulį, taip pat nebuvo užpildyta „Vežėjo deklaracija“, padedanti kontroliuoti faktinį maršrutą, poilsio, pakrovimo ar išvykimo duomenis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena mūsų šalies gyvūnų vežėjams, kad jie privalo laikytis Europos Tarybos Reglamento (EB) Nr. 1/2005 „Dėl gyvūnų apsaugos juos vežant ir atliekant susijusias operacijas“ reikalavimų. Teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontroliuoja, kad gyvūnų vežėjai vykdytų reglamente apibrėžtas gyvūnų gabenimo sąlygas, pildytų vežėjų deklaracijas, kuriose būtų nurodytos poilsio, gyvūnų šėrimo ir girdymo pertraukos.

„Vykdydama minėtą Europos Tarybos reglamentą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra parengusi reikalavimus gyvūnų vežėjams ir transporto priemonėms, kuriuose numatyta, kad visos transporto priemonės, gabenančios gyvūnus, privalo būti specialiai įrengtos, juose užtikrintos geros keliavimo sąlygos, kad gyvūnai nepatirtų streso. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar pernai metų gruodį rekomendavo gyvūnų vežėjams atsisakyti ilgesnių nei 8 valandų trukmės kelionių, esant aplinkos temperatūrai žemesnei negu 00 C. Vežėjai, nepaisantys reikalavimų, bus ir toliau griežtai baudžiami“, - komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Algis Dranseika.


Šiame straipsnyje: gyvūnų vežėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių