Noras auginti, pareiga rūpintis, džiaugsmas mylėti

  • Teksto dydis:

Iškilmingu renginiu pasibaigusi Šviečiamoji gyvulininkystės programa nustebino rezultatais: joje per pusantrų metų dalyvavo 16 tūkst. vaikų.

Programos LEADER ir žemdirbių mokymo metodikos centro kartu su Žemės ūkio ministerija parengtos ir įgyvendintos Šviečiamosios gyvulininkystės programos tikslas buvo papasakoti vaikams apie ūkiuose auginamus gyvulius ir paukščius, jų svarbą bei duodamą naudą žmogui. Per pusantrų metų 20-ies ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir 80-ies mokyklų iniciatyva įvyko beveik 500 renginių. Programos vykdytojai surengė 62 edukacines moksleivių išvykas į gyvulininkystės ūkius, žemės ūkio mokslo ir mokymo įstaigas, smulkių gyvuliukų parodėles vaikų darželiuose. Tokia renginių ir dalyvių gausa pateisino pačių vaikų sukurtą programos šūkį „Augink, rūpinkis, mylėk“.

Programoje dalyvavo ikimokyklinio amžiaus, 1–4 ir 5–8 klasių vaikai.

Geriausiesiems – apdovanojimai

Siekiant sužinoti, kas buvo geriausieji, baigiantis programai buvo paskelbtas dalyvių kūrybinių darbų konkursas „Gyvulininkystė ir MES“. Iš 40 konkursui pateiktų projektų buvo atrinkta penkiolika geriausių – po penkis iš kiekvienos amžiaus grupės. Nugalėtojai rugsėjo pabaigoje buvo pakviesti į baigiamąjį renginį. Apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, Programos LEADER ir žemdirbių mokymo metodikos centro direktorė Lina Gumbrevičienė, darbus vertinusios komisijos nariai – visi, dirbę, kad Šviečiamoji gyvulininkystės programa vyktų sklandžiai.

Sveikindama konkurso nugalėtojus žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė sakė tikinti, kad programa bus tęsiama ir toliau. „Programa parodė, kad vaikams labai trūksta informacijos apie ūkinius gyvūnus, – sakė V.Baltraitienė. – Norėčiau, kad iš visų dalyvavusių programoje bent 100 susietų savo gyvenimą su gyvulininkyste.“ „Manau, kad dėl šios programos vaikai puikiai praleido laiką, įgijo žinių ir pamatė, kaip auginami gyvuliukai – tai neįkainojama patirtis“, – sakė L.Gumbrevičienė, programos LEADER ir žemdirbių mokymo metodikos centro direktorė.

Tarp darželinukų geriausi buvo Klaipėdos lopšelis-darželis „Vyturėlis“, tarp 1–4 klasių – Alytaus rajono Miroslavo gimnazija, 5–8 klasių – Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinė mokykla.

Antrą vietą konkurse laimėjo Kauno lopšelis-darželis „Spindulys“, Rokiškio Senamiesčio progimnazija, Šiaulių Romuvos progimnazija.

Trečioje liko Klaipėdos lopšelis-darželis „Klevelis“, Kauno Viktoro Kuprevičiaus pagrindinė mokykla, Panevėžio r. Upytės Antano Belazaro pagrindinė mokykla.

Visi šventės dalyviai išlydėti su Šviečiamosios gyvulininkystės programos dovanomis. „Dalyvauti programoje labai patiko, tai labai motyvuojantis projektas. Linkime nesustoti ir vėl ką nors surengti. Vaikus domintų ir žuvininkystė, augalininkystė. Mielai dalyvautume“, – kalbėjo „Vyturėlio“ auklėtoja Rūta Drūkteinienė.

„Džiaugiamės gražiu renginiu. Mūsų vaikams, kurie labai laukė šios šventės, akys apraibo nuo dovanų, kurių daugiau negu per Kalėdas. Džiaugiamės, kad Žemės ūkio ministerija nepamiršta vaikų. Dirbti reikėjo labai daug, bet buvo verta – ne tik vaikai labai daug sužinojo, bet ir suaugusieji“, – mintimis dalijosi Kauno V.Kuprevičiaus pagrindinės mokyklos mokytojos Aušra Jančauskaitė ir Dalė Adamonienė. Mokytojai ir darželių auklėtojai išsakė viltį, kad programa tęsis ir toliau, nes ir vaikams, ir pedagogams tai buvo neįkainojama patirtis.

Šventinį renginį vainikavo meninė programa su žirgais.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių