Nidoje laiką rodys ir saulė, ir mėnulis

Nidoje turėtų atsirasti turistams patrauklus objektas, juos viliosiantis ne tik dieną, bet ir naktį. Į ant Parnidžio kopos jau veikiantį Saulės laikrodį ketinama įmontuoti Mėnulio laikrodį, kuris tikslų laiką rodytų ir tamsoje.

„Sumanymas pastatyti Mėnulio laikrodį gimė dar 1984 metais, sykiu su Saulės laikrodžio projektu. Praėjo jau beveik 30 metų ir, matyt, sumanymą pavyks įgyvendinti“, – vylėsi projekto autorius architektas Ričardas Krištapavičius.

Kai 1995 metais ant Parnidžio kopos buvo pastatytas Saulės laikrodžio obeliskas, netoli jo ketinta įrengti ir Mėnulio laikrodį.

Tačiau po kelerių metų – 1999-ųjų gruodį Saulės laikrodį nuniokojo uraganas Anatolijus.

Turistus viliojantis objektas buvo atstatytas prieš dvejus metus.

„Kai Saulės laikrodį atstatėme, kilo mintis į jo aikštelę integruoti Mėnulio laikrodį. Tenka pripažinti, kad ta aikštelė dabar ne itin tvarkingai atrodo, akmenukais išbarstyta, kuriuos turistai lyg suvenyrus baigia išsinešioti. Mėnulis yra 3,6 karto mažesnis už Žemę. Saulės laikrodžio aikštelės spindulys yra 13,8 metro, ji yra Žemės modelis. Aikštelėje įmontuotas „mėnulis“ bus 3,6 karto mažesnis už „žemę“ – išlaikysime tikslų santykį“, – aiškino R.Krištapavičius.

Jis savo sumanymą jau pristatė ir Neringos savivaldybės merui Dariui Jasaičiui. „Idėja – nuostabi. Visiems, kuriems rodžiau projektą, jį tik sveikino. Dabar iš autoriaus laukiame sąmatos, kiek kainuoja sumanymas, Mėnulio laikrodžio įrengimas. Reikia skaičiuoti, nes klausimas – tik pinigai, o tai, kad toks objektas reikalingas, niekas neabejoja. Jis būtų patrauklus visą parą“, – kalbėjo D.Jasaitis.

Mėnulio laikrodis, anot R.Krištapavičiaus, – retas reiškinys, todėl jis tikrai papuoštų Kuršių neriją, padarytų ją dar labiau išskirtinę.

Be to, Parnidžio kopa yra idealiausia vieta įrengti ir Saulės, ir Mėnulio laikrodžius, nes nuo jos atsiveria absoliutus matematinis horizontas – matyti, kaip saulė pakyla iš vandens ir į jį leidžiasi.

„Mėnulis aplink Žemę kiekvieną naktį skrieja skirtinga trajektorija, todėl kiekvienai nakčiai Mėnulio laikrodžio projekte numatyta atskira skalė. Kai įgyvendinsime šį projektą, ir naktį turistai galės nusistatyti tikslų Nidos laiką. Juk tai labai romantiška“, – intrigavo R.Krištapavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mėmelis mėnulis

Mėmelis  mėnulis portretas
Mėnulio miestas Klaipėda, Saulės miestas Šiauliai. Atstatysim kryžiuočių sugriautą šventyklą, Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių