Netikrame puslapyje internete – šauktinių sąrašai: apsigauti galėjo ne vienas

  • Teksto dydis:

Kai kuriems norintiems išsiaiškinti, ar jų pavardė yra šauktinių sąraše, galėjo iškilti nesklandumų, nes internete pasirodė ir netikras šauktinių sąrašas, praneša portalas lrt.lt.

Vyras, kurio vardas ir pavardė redakcijai žinomi, nustebo savo pavardę radęs šauktinių sąraše, nes yra vyresnis nei tie, kurie gali būti pašaukti tarnybai.

Pirmiausia jis apsilankė puslapyje sauktiniai.karys.lt, kur skelbiami sąrašai. Suvedęs savo asmeninę informaciją jis turėjo paspausti vadinamąjį „captcha“, t. y. nurodyti, kad „nėra robotas“. Pabandžius tai padaryti kelis kartus jis vis negalėjo pamatyti rezultato.

„Tapo akivaizdu, kad puslapis tinkamai neveikia, todėl atidėjau tai vėlesniam laikui. Tos pačios dienos vakare pabandžiau dar kartą – nuėjau į „Google“, suvedžiau paieškos frazę „šauktinių sąrašai 2019“ ir paspaudžiau pirmą nereklamuojamą rezultatą. (...) Vėl suvedžiau savo duomenis ir pamačiau rezultatą – esu kviečiamas atlikti privalomosios karo tarnybos. Buvo keista, nes esu vyresnis nei viešai skelbiama šauktinių amžiaus grupė“, – pasakojo Andrius.

Suvedžiau savo duomenis ir pamačiau rezultatą – esu kviečiamas atlikti privalomosios karo tarnybos. Buvo keista, nes esu vyresnis nei viešai skelbiama šauktinių amžiaus grupė.

Manydamas, kad įvyko klaida, jis dar kartą apsilankė tame pačiame puslapyje, tik šį kartą sąrašų jau nematė. Įėjęs į minėtą puslapį Andrius pamatė pieštą arklio galvą su užrašu „atsikeli ir šauktinis“. Kaip sakė Andrius: „Iš karto supratau, kad esu „patrolintas“.

Kaip rašo portalas, minimas paveikslėlis – arklio galva su užrašu – internete sklandyti pradėjo 2015-aisiais, tai žinomo prekės ženklo „Atsikeli ir varai“ kopija. Tuomet panašių iliustracijų netrūko. Be to, socialiniame tinkle „Facebook“ yra ir puslapis „Atsikeli ir šauktinis“.

Lietuvos kariuomenės Verbavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Giedrė Kazlauskienė teigė, kad dėl didelio apkrovimo oficialios svetainės sauktiniai.karys.lt kai kurios funkcijos kartais galėjo neveikti.

„Tačiau dėl veikusių kitų netikrų tinklapių, kuriuose buvo ar yra skelbiami karo prievolininkų sąrašai, nusiskundimų ar informacijos nesame gavę. Jeigu būtų nustatyti tokie atvejai, nedelsiant kreiptumės į Nacionalinį kibernetinį saugumo centrą prie KAM (NKSC)“, – nurodė kariuomenės atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebukite abejingi

Nebukite abejingi portretas
Klaipedieciai nebukite abejingi matydami smurta..... Niekas musu neapsaugos jei nepadesime vieni kitiem......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių