Netektis: mirė chirurginės onkologijos Lietuvoje pradininkas P. Norkūnas

  • Teksto dydis:

Lapkričio 26 dieną, eidamas 105-uosius metus, mirė Lietuvos chirurginės onkologijos patriarchas, gyva medicinos legenda, garsus chirurgas onkologas, profesorius, habilituotas daktaras Petras Norkūnas.

Habilituotas medicinos daktaras P. Norkūnas gimė 1912 metais Marijampolio kaime Vilniaus rajone. 1934 metais baigė Vytauto Didžiojo gimnaziją Viniuje. 1939 metais įstojo studijuoti Kauno Vytauto Didžiojo universitete Medicinos fakultete, kurį baigė 1944 metais.

Chirurgo karjerą P. Norkūnas pradėjo 1944 m. liepos 16 d., kai dar tebevykstant karui buvusiose žydų geto patalpose Pylimo gatvėje vėl buvo atidaryta Vilniaus miesto onkologinė ligoninė. Nuo tada pradėjęs gilintis į onkologinę chirurgiją, o vėliau patobulinęs savo meistriškumą vadovaujamas žinomo pokario chirurgo profesoriaus Benjamino Zacharino, prof. Petras Norkūnas liko ištikimas pasirinktai sričiai visus savo  profesinės karjeros metus.

1957–1990 m. profesorius vadovavo Respublikinio onkologijos dispanserio, vėliau – Onkologijos mokslo tyrimo instituto chirurgijos skyriui, o nuo 1990 m. Petras Norkūnas buvo VU Onkologijos instituto profesorius konsultantas. Į pensiją profesorius išėjo 2002 m. Profesorius sukūrė žarnyno vėžio diagnostikos ir gydymo metodų: universalųjį elektrokoaguliatorių tiesiosios žarnos polipams šalinti, kontrastinę sigmografiją, naudojant specialų zondą.

1966 m. Petrui Norkūnui suteiktas nusipelniusio gydytojo vardas. Kartu su bendraautoriais profesorius parašė vadovėlį „Klinikinė chirurgija“, paskelbė apie 200 mokslinių straipsnių. Profesorius Petras Norkūnas buvo Lietuvos veiklios ilgaamžystės akademijos narys.

Profesorius P. Norkūnas yra chirurginės onkologijos Lietuvoje pradininkas, kūrėjas ir puoselėtojas. Per visą savo ilgą mokslinę ir chirurginę veiklą profesorius P. Norkūnas buvo ir lieka nepriekaištingo, puikaus chirurgo pavyzdys. Būdamas aukštos kvalifikacijos chirurgas, jis buvo labai geras pedagogas, dosniai perteikiantis savo žinias studentams medikams ir jaunesniems kolegoms. Ne veltui jo mokiniai, dabar vadovaujantys chirurgai onkologai, sako, kad vien jo buvimas operacinėje suteikdavo operuojantiems chirurgams drąsos ir pasitikėjimo. Jam vadovaujant apgintos keturios daktaro disertacijos, parašyti metodiniai nurodymai.

Sėkmingą profesoriaus P. Norkūno veiklą lėmė ne tik jo gabumai, darbštumas, nuoširdus noras padėti ligoniams, bet ir tas, kad profesorius turėjo Dievo dovaną – stebuklingas chirurgo rankas, ypatingą intuiciją, pamatuotą chirurgo drąsą. Niekas nematė profesoriaus pikto, pakėlusio balsą, atsainiai žiūrinčio į ligonius ar personalą bei jaunesnius kolegas. Prof. P. Norkūnas turėjo visų savo gydytų ligonių sąrašus. “Onkologinių dienų” rajonuose metu profesorius sutikdavo savo gydytų pacientų, sveikų jau 10–20 metų ir daugiau. Jam jo pacientai labai rūpėjo, jis labai džiaugdavosi, kai pavykdavo juos grąžinti į gyvenimą, o profesorių dėkodami prisimena daugybė jo gydytų ir išgelbėtų žmonių bei jų artimųjų.

Velionis bus pašarvotas šv. Jonų bažnyčioje. Lankymas nuo lapkričio 29 d. 15 val.

Karstas išnešamas lapkričio 30 d. 12 val. Laidotuvės Antakalnio kapinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių