Nesutinkama, ar naujas donorystės modelis gerintų situaciją Lietuvoje

Politikai siūlo keisti organų donorystės tvarką. Esą, kad Lietuvoje donorystės sistema veiktų, užsiregistravusiųjų turėtų būti bent milijonas. Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai nesutinka ir sako, kad Lietuvoje organų persodinimo operacijos, palyginti su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis vyksta sėkmingai ir taikomas donorystės modelis didesnės įtakos tam neturi.

Europos šalyse taikomi du donorystės modeliai. Lietuvoje, sulaukęs 18 metų, savo organus po mirties padovanoti transplantacijai žmogus apsisprendžia pats ir įsigyja donoro kortelę. Tuo metu daugelyje Europos šalių taikomas vadinamasis „numanomo sutikimo“ modelis, kai galimais organų donorais užregistruojami visi pilnametystės sulaukę piliečiai, nebent tam raštu paprieštarautų.

Pasak parlamentaro Mykolo Majausko, Lietuvoje taikomas donoro kortelės modelis nepasiteisina, nes per 18 metų tikrais donorais tapo tik 3 iš užsiregistravusių asmenų, tad jis siūlo tokią tvarką keisti.

„Dabar dažniausiai donorais tampa žmonės neišreiškę savo valios, tiesiog artimųjų sprendimu. Deja, didelė dalis artimųjų, kartais 30 proc., kai kuriais metais net 40 proc., nesutinka, jog mirusiojo organas būtų panaudotas kito žmogaus gyvybei išgelbėti. Jie dažniausiai įvardija priežastį, kad jie nežino mirusiojo valios, ko gi norėjo mirusysis, ar jis norėjo, jog jo organas būtų skirtas kito žmogaus gyvybei išgelbėti ar ne. Numanomo sutikimo modelis iš dalies sprendžia tą problemą“, – sako M. Majauskas.

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad dėl siūlymo Lietuvoje taikyti kitokį donorystės modelį reikia atsiklausti visuomenės, reikalinga išsami diskusija.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis šiuo metu Lietuvoje yra 26 tūkst. donorų, organų persodinimo laukia  daugiau kaip 400 asmenų.

Plačiau apie tai – Virginijos Motiejūnienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laima

laima portretas
man atrodo, pigiau mums kainuotų Mykolui Majauskui protą persodinti....

Aišku gerintų

Aišku gerintų portretas
Tai priėmus tokį įstatymą, visi plūstų atsisakyt tos nesamonės, o tai suprantama butų ne dykai. Va, ir vėl pliumpt į biudžetą. Kitas reikalas-tai vagystė, be mano, ar mano artimųjų sutikimo, niekas negali imti nei plaukų, nei akių, nei grėblio, nei akėčių. Tai vagystė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių