Nepritarta, kad šeima pirmiausia kildinama iš santuokos

Seimui pritrūko vos vieno balso, kad būtų pritarta Konstitucijos pataisai, jog šeima pirmiausia kildinama iš santuokos.

Balsuota dukart

Už tai, kad tokia konstitucinė pataisa būtų priimta, antradienį balsavo 93 parlamentarai. Prieš buvo 16, susilaikė 13 Seimo narių.

Norint, kad Konstitucijos pataisai būtų pritarta, reikėjo 94 Seimo narių pritarimo.

Nepritarus pataisai Seimas galės tik po metų grįžti prie Konstitucijos 38 straipsnio pakeitimo dėl šeimos sąvokos įtvirtinimo.

Apie tai, kad siūlomos Konstitucijos pataisos iniciatoriams gali nepakakti šalininkų, kalbėta jau anksčiau. Už pataisą pasisakė visi konservatoriai, taip pat absoliuti dauguma Tvarkos ir teisingumo, Krikščionių bei Darbo partijų atstovų Seime.

Prieš arba susilaikė nemažai socialdemokratų, liberalcentristų ir Liberalų sąjūdžio atstovų.

Antradienį dėl Konstitucijos pataisos balsuota pirmą kartą. Jeigu balsavimas būtų sėkmingas, po trijų mėnesių būtų surengtas antrasis. Tačiau jis neįvyks, nes pataisa po pirmojo balsavimo jau atmesta.

Beje, dėl Konstitucijos pataisos priėmimo antradienį balsuota dukart. Pirmą sykį pritrūko trijų balsų, tačiau Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis paprašė perbalsavimo. Jis surengtas ir tuomet už Konstitucijos pataisą balsavo 93 parlamentarai – vienu mažiau, nei reikia, kad jai būtų pritarta.

Diskusija „už“ ir „prieš“

Diskusijose kalbėję pataisos šalininkai tvirtino, kad esamas konstitucinis šeimos reguliavimas nėra tinkamas, todėl jį reikia koreguoti. „Pagal parengtą kompromisinį pasiūlymą dabar ir kraujo ryšys yra šeimos pagrindas, ne tik santuoka. Žmonės remia šią pataisą“, - buvo įsitikinęs konservatorius Rimantas Dagys.

„Nesutinku, kad dabar Konstitucija veikia gerai. Ją reikia pakoreguoti, kad daugiau dėmesio skirtume šeimos institutui. Ši pataisa suteikia mums daugiau optimizmo - vyras ir moteris tvirčiau laikys rankas suėmę“, - kalbėjo kitas konservatorius Egidijus Vareikis.

„Tai, ką priimam, grįsta šimtamete pasaulio patirtimi“, - pabrėžė Tėvynės sąjungos atstovas Mantas Adomėnas.

Bet Konstitucijos pataisos priešininkai teigė, kad galiojantis konstitucinis reguliavimas yra pakankamas ir veikia gerai. „Jis visiškai aiškiai apibrėžia, kad santuoka sudaroma laisvu moterų ir vyrų sutarimu ir kad šeima yra valstybės pagrindas. To visiškai pakanka Konstitucijoje nustatant šeimos sąvoką“, - sakė socialdemokratas Vytenis Andriukaitis. „Partnerystės Lietuva nėra pripažinusi ir tai yra blogai“, - pridūrė jis.

„Kartais gyvenimas yra labai margas – yra santuoka, bet nėra šeimos, kartais žmonės labai myli vienas kitą, bet nėra susieti santuoka. Gyvename XXI amžiuje. Yra šiuolaikinis pasaulis. Tą reikia matyti, kai kalbame apie šeimą šiuolaikiniame pasaulyje ir konstitucinį jos reguliavimą“, - tvirtino socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

„Mes tomis pataisomis rodome nepagarbą daliai Lietuvos piliečių“, - sakė jos bendrapartietis Algirdas Sysas.

P.Gražulis pavėlavo

Seimo plenarinių posėdžių salėje parlamentarų diskusijos dėl šeimos sąvokos klausėsi nemažai tradicinės šeimos ir santuokos šalininkų. Tačiau jie audringai nereagavo į balsavimo rezultatus.

Į balsavimą pavėlavo Konstitucijos pataisos šalininkas Petras Gražulis. Jis į salę įžengė praėjus vos keliom minutėm po to, kai balsavimas jau buvo pasibaigęs. Parlamentaras tvirtino važiavęs iš Kauno, kur tvarkė „kai kuriuos asmeninius reikalus“. Jis tikino labai skubėjęs, kad suspėtų į balsavimą dėl Konstitucijos pataisos, bet pavėlavęs, nes pateko į kamščius.

Balsavimo metu P.Gražulio pasigedo pats premjeras Andrius Kubilius, atkreipęs dėmesį, kad jeigu šis parlamentaras dalyvautų, Konstitucijos pataisai greičiausiai būtų pritarta.

Parengė po KT išvados

Konstitucijos pataisos projektas numatė, kad šeima sukuriama sudarius santuoką, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Taip pat siūlyta Konstituciją papildyti sakiniu, jog „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“.

Konstitucijos keitimo įstatymų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Pataisa priimama, jei kiekvieną kartą už ją balsuoja ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Šeimą su santuoka susiejančią pataisą 98 parlamentarai pateikė po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

KT paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.


Šiame straipsnyje: šeimos įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnoldas

Arnoldas portretas
Gaila, kad P. Gražulis nespėjo į balsavimą.

lina

lina portretas
Bet tai žiauru gaus dar vieną balsą ir priims šitą "bambališką" pataisą. Kad tik nespėtų konservai per vasarą .Kitą met šitas Dagys tikrai seime nesėdės.

Gražuli

Gražuli portretas
ar negalėjai savo reikalų vėliau sutvarkyti?????
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių