Nepartiniams galimybių pakliūti į Seimą sumažėjo

Šiandien Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Seimo rinkimų įstatymo nuostata, leidžianti parlamento rinkimuose daugiamandatėje apygardoje dalyvauti tik partijų sąrašams, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Šią bylą Teismas nagrinėjo išimties tvarka, kad sprendimas būtų paskelbtas dar prieš spalio 12 dieną vyksiančius Seimo rinkimus.

Į Konstitucinį Teismą dėl Seimo rinkimų įstatymo kreipėsi asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises" skundą nagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Bylą nagrinėjusiai teisėjų kolegijai kilo abejonė, ar Seimo rinkimų įstatymo nuostatos neprieštarauja Konstitucijai, nes Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atsisakė registruoti asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises" pateiktą 3 kandidatų į Seimo narius sąrašą daugiamandatėje apygardoje.

Anot Administracinio teismo, minėtas įstatymas nustato, kad „kandidatus į Seimo narius daugiamandatėje rinkimų apygardoje gali kelti išimtinai partijos, įregistruotos pagal Politinių partijų įstatymą. Vadinasi, visi piliečiai, kurie nėra politinių partijų nariai, neturi teisės kelti savo kandidatų daugiamandatėje Seimo rinkimų apygardoje". Tai reikštų, kad tam tikra prasme, piliečiai verčiami formaliai ar neformaliai save susieti su partijomis, kad galėtų teikti savo kandidatūrą Seimo rinkimuose.

Pagal šiuo metu galiojantį Seimo rinkimų įstatymą, piliečiai, kurie yra partijos nariai, gali kelti kandidatus ir vienmandatėse, ir daugiamandatėse apygardose (t.y. į visas 141 Seimo narių vietą). Tuo metu nesantys partijų nariais - tik vienmandatėse Seimo rinkimų apygardose (į 71 Seimo nario vietą).

Panaši situacija buvo susidariusi ir pernai prieš savivaldos rinkimus. Tuomet likus porai savaičių iki rinkimų buvo pripažinta, kad Vietos savivaldos rinkimų įstatymas, leidęs rinkimuose dalyvauti tik partijų kandidatų sąrašams, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Tačiau buvo nutarta, kad 2007 m. savivaldybių tarybų rinkimai turi vykti pagal seną tvarką, o 2011 metais nepartiniams kandidatams privalu sudaryti teisę balotiruotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių