Nepale – stebuklingais vadinamų grybų rinkimo įkarštis

Šimtai nepaliečių traukia į Himalajų kalnus ieškoti ten augančių retų grybų, kurie naudojami tradicinėje medicinoje ir labai vertinami rinkoje.

Kininis kordicepsas arba nepalietiškai jarčagumba, kas reiškia:  žiemą – kirminas, vasarą – augalas. Gamtininkams tai parazitinis grybas, parazituojantis ant drugių lervų. Tačiau laimės ieškotojams – stebuklingas grybas, galintis atnešti tokios sėkmės, dėl kurios verta ruoštis sunkiai kelionei net į Himalajų kalnus, į daugiau nei 4 kilometrų aukštį.

„Tai afrodiziakas. Dar jis naudojamas kaip tonikas gyvybingumui skatinti. Paskutiniai tyrimai parodė, kad jis naudingas vėžiui gydyti ir senėjimo procesams sulaikyti“, – sako gamtininkas Dipendra Bhandari.

Jarčagumba nuo seno naudojamas kinų, tibetiečių ir nepaliečių liaudies medicinoje. Grybo paieškos tapo rimtu verslu – už kilogramą grybų galima gauti apie 500 litų. Grybų rinkėjų ypač padaugėjo pastarąjį dešimtmetį, kai vietos valdžia įteisino prekybą jarčagumbomis

„Tiesą sakant iki 2001-ųjų šią rūšį buvo draudžiama rinkti ir parduoti. Kai vyriausybė grybą įteisino, jo kaina ėmė kilti kaip ant mielių“, – pasakoja D. Bhandari.

Nepaliečiai, varžydamiesi vienas su kitu, grybo rinkti į Himalajus traukia kiekvienais metais nuo gegužės iki liepos.


Šiame straipsnyje: Himalajaigrybai

NAUJAUSI KOMENTARAI

kazko nesupratau

kazko nesupratau portretas
per zinias rode visai kitokius grybus,kuriuos renka,o cia kazkokiu sungrybiu foto idejo ir mulkina zmones

gydytojas

gydytojas portretas
belenkokius kelmučius nuotraukoje įdėjo. kaimietis žurnalistas- pasivargino pasidomėti. Taigi paskutiniame nacionalinės geografijos numeryje buvo išsamus straipsnis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių