Nemokamas benzinas - už tyras akis

Iš parlamentinei veiklai skirtų pinigų tūkstančius litų Seimo nariai išleidžia ne tik prabangių automobilių nuomai, bet ir degalams. Tačiau atsiskaitymo už šias lėšas tvarka sudaro galimybes piktnaudžiauti, nes vienintelis kontrolės būdas - pasitikėjimas.

Kaip rašo "Lietuvos žinios", ataskaitas apie parlamentinei veiklai skirtų lėšų panaudojimą Seimo nariai pateikia parlamento kanceliarijos Finansų departamentui. Tačiau degalus už mokesčių mokėtojų pinigus į automobilius pilantys tautos išrinktieji neprivalo atsiskaityti, kam juos išdegino, mat reikalaujama pateikti tik pirkimo čekį.

Seimo vadovybė ir tautos išrinktųjų etikos sergėtojai dėl tokios "skylėtos" tvarkos problemų nemato. Tačiau sklaidyti įtarimus jie tegali raginimais pasitikėti parlamentarais.

Trečiąjį šių metų ketvirtį keliolika Seimo narių automobiliams eksploatuoti iš parlamentinei veiklai skirtų pinigų išleido daugiau kaip po 4 tūkst. litų. Didžioji dalis parlamentarų tam skiria nuo 1 iki 3 tūkst. litų. Keli išsiverčia su mažesne nei tūkstančio litų suma ar apskritai neleidžia tam lėšų.

Daugiausia pinigų automobilio naudojimui praėjusį ketvirtį išleido Seimo Socialdemokratų frakcijai priklausantis Stanislovas Giedraitis. Degalams, detalėms ir tepalams per tris mėnesius jis atseikėjo daugiau kaip 7,8 tūkst. litų. Mažeikių vienmandatėje rinkimų apygardoje į Seimą išrinktas politikas prisipažino, kad didžiąją dalį parlamentinei veiklai skiriamų lėšų pakloja už benziną.

"Nuvažiuoti ir grįžti iš Vilniaus į Mažeikius kainuoja brangiai. Iš tiesų išleidžiu daugiau pinigų nei apskritai skiriama. Skirtumą sumoku iš savo kišenės", - tikino jis.

Konservatorius Kazimieras Kuzminskas praėjusį ketvirtį taip pat negailėjo pinigų degalams. Tam jis skyrė daugiau kaip 6 tūkst. litų. Parlamentaras teigė, jog šią sumą išleido sąžiningai. "Man pavesta kuruoti Radviliškio rajoną, tad tenka nemažai važinėti. Tai darydamas aplankiau visas rajono seniūnijas, nemažai kaimų", - pasakojo jis.

Trečias daugiausia mokesčių mokėtojų pinigų automobiliui eksploatuoti trečiąjį metų ketvirtį išleidęs seimūnas - frakcijos "Viena Lietuva" narys Aleksandras Sacharukas. Degalams jis taip pat atseikėjo šiek tiek daugiau kaip 6 tūkst. litų. Dar 2,6 tūkst. litų mokesčių mokėtojų pinigų parlamentaras skyrė automobilio draudimui.

Paklaustas, kur tiek daug važinėjo, "vienalietuvis" tikino, kad pastaruoju metu turėjo nemažai reikalų, susijusių su naujai kuriamos partijos veikla. "Važinėjau po visą respubliką. Kuriame naują partiją, taigi tenka pakeliauti", - neslėpė Seimo narys.

Priminus, kad parlamentinei veiklai skiriamų lėšų negalima naudoti partiniams reikalams, A.Sacharukas prabilo kitaip. "Ne, važinėju ne partijos kūrimo, bet parlamentiniais reikalais, susitinku su rinkėjais", - pasitaisė jis.

Paprašytas papasakoti, kuriuose šalies rajonuose praėjusį ketvirtį lankėsi, A.Sacharukas atsakė, kad visuose. Klausiamas, ar aplankė 60 rajonų, jis šiek tiek sutriko. "Na, panašiai. Daug kur buvau. Vyko nemažai miesto švenčių, lankiausi jose", - tvirtino "vienalietuvis".

Vienas turtingiausių Seimo narių socialdemokratas Jonas Jagminas automobiliui eksploatuoti praėjusį ketvirtį atseikėjo beveik 5,4 tūkst. litų. Asmeninės parlamentaro transporto priemonės techninė priežiūra ir remontas mokesčių mokėtojams atsiėjo dar 2,3 tūkst. litų.

Didžiąją dalį automobiliui eksploatuoti skirtų pinigų "surijo" benzinas. "Mano rinkimų apygarda yra Plungėje. Ten ir į aplinkinius rajonus važiuoju kiekvieną savaitę. Parlamentinės veiklos lėšas leidžiu sąžiningai. Jei viršiju sumą, padengiu ją iš savo kišenės", - tikino J.Jagminas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotoja Vida Marija Čigriejienė sakė nematanti problemos, kad parlamentarai praktiškai kam nori gali naudoti už mokesčių mokėtojų pinigus įsigytus degalus. "Nejaugi Seimo nariai turi fiksuoti, kur važiavo? Pavyzdžiui, man kartais per dieną tenka važiuoti į kelias vietas: į Vaišvydavą, Rokus, Panemunę, Aukštuosius ir Žemuosius Šančius. Būtų labai sudėtinga viską tiksliai surašyti", - aiškino ji.

Suabejojus, kad kai kurie Seimo nariai už valstybės pinigus gali ne tik į rinkimų apygardą nuvažiuoti, bet ir su žmona ar vyru po darbų į restoraną nukakti, V.Čigriejienė ėmė juoktis. "Simpatijos už mokesčių mokėtojų pinigus į restoraną tikrai nevežu. Žinoma, nesąžiningų, padėtimi piktnaudžiaujančių žmonių yra visur, tačiau nemanau, kad dauguma parlamentarų yra piktybiški", - vylėsi V.Čigriejienė.

Seimo pirmininkės pavaduotoja "darbietė" Virginija Baltraitienė įsitikinusi, jog dabartinė atsiskaitymo už parlamentinei veiklai išleistus pinigus tvarka yra gana optimali. "Neįsivaizduoju, kaip galėtų būti vykdoma sudeginto benzino ir nuvažiuotų kilometrų apskaita. Manau, pradėję tokius svarstymus leistumėmės į smulkmenas", - svarstė ji.

V.Baltraitienės nuomone, svarstant galimybę parlamentarams atsiskaityti už panaudotą benziną turėtų būti numatyta daugybė detalių, pirmiausia - kontrolės mechanizmas. "Tačiau sunku įsivaizduoti, kas patikrintų ir nustatytų, ar Seimo narys už mokesčių mokėtojų pinigus nusivežė žmoną į restoraną, ar važiavo į savo apygardą. Man atrodo, reikia pasitikėti parlamentarų sąžine arba visiškai keisti dabartinę parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimo tvarką", - pažymėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių