Nemokamas aukštasis mokslas - pažadėtas, bet ne garantuotas

Pirmadienį prasidedantys mokslo metai akademiniam jaunimui vis dar kelia nerimą. Nors premjeras Gediminas Kirkilas patikino, kad studijos studentams bus nemokamos, iš kur Vyriausybė suras tam reikalingus papildomus 32 mln. litų, lieka neaišku.

Vakar LTV naujienų tarnybai premjeras G. Kirkilas teigė, kad trūkstamų lėšų bus rasta, tačiau iš kur – nekomentavo. „Kai tiktai aptarsim mechanizmą, yra keletas variantų, tikrai jums pranešim“, – sakė G. Kirkilas.

Anksčiau Švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus pažadą studentams surasti papildomus milijonus skeptiškai vertinęs Finansų ministras Rimantas Šadžius po pokalbio su premjeru buvo daug nuosaikesnis.

Nors Finansų ministras taip pat neatskleidė, iš kur bus gautos lėšos nemokamam aukštąjam mokslui, vis dėlto pažadėjo, kad kai tik bus gauti atsakymai į teisinius klausimus, bus sudėlioti ir finansiniai.

Kaunodiena.lt primena, kad tokia G. Kirkilo pozicija pasirodė po to, kai į Vyriausybę kreipėsi Lietuvos studentų atstovybių sąjunga. Jų manymu, ketinimai šį rudenį įpareigoti studentus mokėti už rudens studijų semestrą avansu yra neteisėti ir prieštaraujantys šiuo metu galiojančiai teisinei bazei.

Studentų teigimu, Seimo priimtas gerai besimokančio studento statusas buvo patvirtintas tik birželio mėnesį, jau pasibaigus pavasario sesijai, todėl mokestis nuo rudens pažeistų teisėtus studentų lūkesčius ir taptų jiems finansine našta.

Studentų atstovai teigia vertinantys Vyriausybės pasiryžimą rasti papildomus milijonus, tačiau vis dar atkreipia dėmesį, kad rugsėjo pradžia studentus neramina ir dėl daugybės kitų nesusipratimų, iškilusių po Seimo pavasario sesijos sprendimų dėl aukštojo mokslo reformos.

“Vis dar neaiški situacija dėl aukštųjų mokyklų ir studentų pasirašomų studijų sutarčių, taip pat reikėtų suskubti rūpintis ir vieningos studijų rezultatų vertinimo sistemos įdiegimu Lietuvos aukštosiose mokyklose, nes ši neišspręsta problema kelia susirūpinimą daugeliui studentų”, - tvirtina LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių