Neapsisprendė dėl nedarbo pašalpų mokėjimo perdavimo „Sodrai“

Finansų ministrei pasigedus suderinimo su kitų metų biudžeto projektu, Vyriausybė posėdyje trečiadienį vėl nepriėmė sprendimo, ar perduoti nedarbo pašalpų mokėjimą „Sodrai“.

„Dar keistesni man atrodo tie dalykai, kurie nesusiję su svarstomu klausimu, o būtent tie, kurie bando, mano supratimu, gana padrikokai įgyvendinti koncepcijos dėl pensijų draudimo kai kurias nuostatas, kad ir pavyzdžiui dėl asignavimų iš valstybės biudžeto, kurie yra skiriami, kai turėtų būti skiriami, sakykime, “Sodros„ skylei dengti. Tie redakciniai pataisymai, kurie yra pateikti, mano manymu, yra ir nelogiški, ir tokiomis formuluotėmis, kurios yra pateiktos, apgailestauju, bet negalėčiau pritarti“, - Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas Vyriausybę bandė įtikinti, kad pašalpų mokėjimo perdavimui reikia laiko pasiruošti, perkelti duomenų bazes, tačiau finansų ministrei nesutikus, premjeras Andrius Kubilius nutarė, kad klausimas bus svarstomas kitą savaitę.Liepos viduryje Vyriausybė iš esmės jau pritarė dėl nedarbo išmokų mokėjimo perdavimo „Sodrai“, tačiau galutinis sprendimas tuomet nebuvo priimtas, nes Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai pasipriešino siūlymui susimokėti „Sodrai“ už privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimą.

Tuomet Vyriausybės posėdyje I.Šimonytė nedalyvavo ir asmeniškai pastabų nepateikė.„Būčiau dėkinga, jeigu Vyriausybė galėtų priimti protokolinį sprendimą, kuriame būtų aiškiai pasisakyta, kad teikiamame biudžete bus atitinkamai perskirstytos draudimo rūšys tam, kad neatrodytų, jog “Sodroje„ atsirado kažkokie nauji rezervai, kuriuos būtų galima panaudoti kam nors kitam, o ne “Sodros„ deficito dengimui“, - trečiadienį sakė finansų ministrė.

Jos teigimu, straipsniai, kurie yra niekaip nesusiję su išmokų mokėjimo perdavimu, suformuluoti ne pačiu geriausiu būdu.„Ir netgi nelabai aišku, ką tuo norėta pasakyti ir taip pat ir su kitomis pastabomis, kad “Sodros„ galimybės skolintis savarankiškai išlieka, bet atsakomybė už palūkanų mokėjimą yra priskiriama valstybės biudžetui. Tuomet kyla klausimas, kas turėtų būti atsakingas už paskatas efektyviai valdyti savo skolinius įsipareigojimus?“, - klausė I.Šimonytė.

Vyriausybė trečiadienį ketino apsispręsti, ar nuo kitų metų perduoti nedarbo pašalpų mokėjimą „Sodrai“. Dabar jas moka Lietuvos darbo biržos teritoriniai skyriai. Nedarbingumo pašalpų mokėjimo tvarkos pakeitimas projektas laikomas vienu svarbesnių šių metų valdžios darbų.Tikimasi, kad pakeitus tvarką, būtų sumažintos Lietuvos darbo biržos sąnaudos, o sutaupytos lėšos galėtų būti skiriamos kitoms su užimtumu susijusioms funkcijoms.Šiuo metu teritorinės darbo biržos lėšas nedarbo išmokoms ir informaciją gauna iš „Sodros“. Tikimasi, kad pakeitus tvarką, sumažės „Sodros“ informacijų technologijų krūvis, klientų aptarnavimas taps paprastesnis.

Užimtumo rėmimo fonde nedarbo išmokoms šiemet numatyta 276,7 mln. litų.Įstatymų pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad po 2014 metų pradžios „Sodros“ paimtų paskolų, kurių lėšos naudojamios fondo įsipareigojimams apdraustiesiems vykdyti, palūkanos būtų dengiamos valstybės biudžeto lėšomis.

Vyriausybę ketinama įpareigoti iki 2013 metų rugsėjo 1 dienos parengti socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimus, numatančios naują pensijų apskaičiavimo tvarką ir pensijų indeksavimo mechanizmą.Tam, kad nedarbo pašalpas galėtų mokėti „Sodra“ bei įgyvendinant kitus siūlymus, Vyriausybė siūlo keisti „Sodros“, „Sodros“ biudžeto sandaros, Nedarbo socialinio draudimo, Užimtumo rėmimo įstatymus ir jų pakeitimo įstatymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių