Naujuoju URM vadovu bus siūlomas A.Ažubalis (papildyta)

Naujuoju užsienio reikalų ministru vietoje atsistatydinusio Vygaudo Ušacko bus siūlomas dabartinis Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Audronius Ažubalis.

Apie tai pirmadienį po valdančiosios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų vadovybės posėdžio pranešė partijos vadovas ir premjeras Andrius Kubilius.

Pasak jo, posėdyje pritarta V.Ušacko, kuriam Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė nepasitikėjimą, atsistatydinimui. Taip pat vienbalsiai nuspręsta siūlyti valstybės vadovei paskirti A.Ažubalį naujuoju Užsienio reikalų ministerijos vadovu.

"Partija apsvarstė ir pritarė V.Ušacko atsistatydinimo pareiškimui. Ir, derindama su Prezidente, siūlys Audronio Ažubalio kandidatūrą. Jis yra patyręs, vadovauja Užsienio reikalų komitetui ir ne pirmą dešimtmetį dirba užsienio reikalų srityje. Kitų kandidatūrų nesvarstėm", - tikino premjeras.

A.Kubilius sakė, kad dar neapsispręsta, kas taps Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovu vietoje A.Ažubalio. Dėl to esą dar bus tariamasi Tėvynės sąjungoje ir su valdančiosios koalicijos partneriais. 

Premjeras sakė, kad kandidatui į užsienio reikalų ministrus nebuvo keliamos jokios darbo sąlygos. "Jokių sąlygų nekėlėm. Mes A.Ažubalį labai gerai pažįstam. V.Ušacką irgi vertiname kaip profesionalų diplomatą, todėl šioje vietoje kažkokių didelių svarstymų nebuvo", - tvirtino A.Kubilius.

Jis neaiškino, kodėl A.Ažubalis nebuvo siūlomas į ministrus, kai penkioliktoji Vyriausybė buvo formuojama 2008 metų gruodį. "Buvo tam priežasčių. Kaip žinote, ministrus skiria ne tik premjeras, tenka kandidatūras suderinti ir su Prezidentūra", - teigė premjeras. Paklaustas, ar A.Ažubalio kandidatūra netiko tuometiniam prezidentui Valdui Adamkui, Vyriausybės vadovas tepasakė: "Buvo įvairių aspektų, formuojant tuomet Vyriausybę. Daugiau nekomentuosiu".

A.Ažubalis žurnalistams sakė buvęs maloniai nustebintas partijos sprendimo ir posėdyje pasakytų "gražių žodžių". "Artimiausia ateitis parodys, ar tikrai užimsiu tas pareigas. Dabar esu dėkingas partijos bendražygiams už jų pasitikėjimą ir tokius gražius žodžius, kurių nesitikėjau išgirsti. Taip kad lauksiu dabar Prezidentės apsisprendimo", - sakė kandidatas į užsienio reikalų ministrus.

Paklaustas, kokius santykius palaikys su Prezidente D.Grybauskaite, politikas atsakė: "Pirma reikia susitikti ir pasikalbėti. Bet laikysiuos pirmiausia pagarbos. Tikiuosi, kad viskas bus gerai. Jeigu eini atvirai, žinai, ko nori ir nebijai išsakyti savo nuomonės, manau, viskas bus gerai".

Jis nenorėjo komentuoti, ar skirsis jo prioritetai užsienio politikoje nuo deklaruotų V.Ušacko prioritetų. "Yra partijos, Vyriausybės, Prezidentės programa. Kai gausiu įgaliojimus, jeigu juos gausiu, tuomet ir kalbėsiu plačiau. Dabar lauksiu pokalbio su Prezidente ir atitinkamų sprendimų", - sakė A.Ažubalis.


Šiame straipsnyje: ušackasVyriausybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių