Teisėjų tarybos pirmininku išrinktas R. Norkus

  • Teksto dydis:

Teisėjų taryba penktadienį Vilniuje išsirinko pirmininką - juo dvejų metų kadencijai tapo Aukščiausiojo Teismo vadovas Rimvydas Norkus.

Jį per slaptą balsavimą palaikė 19 tarybos narių, o už kitą kandidatą - Apeliacinio teismo pirmininką Algimantą Valantiną - balsavo trys teisininkai.

Pats A.Valantinas kolegas ragino balsuoti už R.Norkų, nors savo kandidatūros neatsiėmė.

„Išsilavinęs ir progresyvus žmogus, jis gali mus sutelkti. Žmogus, kuris klauso ir įsiklauso“, – sakė Apeliacinio teismo vadovas.

Ankstesnės Teisėjų tarybos pirmininkas, Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas teigė, jog R.Norkus yra „patikimas žmogus, su kuriuo galima dirbti ranka rankon“.

37 metų R.Norkus turi socialinių mokslų teisės srities daktaro laipsnį, įvairiose pareigose yra dirbęs Apeliaciniame ir Lietuvos vyriausiajame administraciniame teismuose, iki šiol dėsto Mykolo Romerio universitete. Nuo 2014 metų gruodžio jis vadovauja Aukščiausiajam Teismui.

Pavaduotojais buvo siūlomi E.Laužikas ir A.Valantinas. Už A.Valantiną balsavo 13 tarybos narių, už E.Laužiką atiduoti - 9 balsai.

Sekretoriaus pareigos siūlomos Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Loreta Braždienė ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Ramūnas Gadliauskas. Pastarasis jau yra ėjęs šias pareigas taryboje.

Teisėjų tarybos narys, Apeliacinio teismo teisėjas Vigintas Višinskis pasiūlęs Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkės kandidatūrą, pažymėjo, kad ji yra naujai išrinkta į Teisėjų tarybą, per balsavimą Visuotiniame teisėjų susirinkime gavo apie 80 kolegų balsų, o tai rodo aukštą pasitikėjimą.

„Būtina, kad nors vienas kandidatų būtų ne tik iš aukščiausių, bet ir apylinkių teismų“, - sakė Teisėjų tarybos narys, Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis.

Po balsavimo paaiškėjo, kad R.Gadliauskas surinko 13 balsų, o L.Braždienė  - 9.

Vėliau penktadienį Teisėjų tarybos nariai susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite. Per susitikimą bus kalbama, kaip stiprinti teismų darbą, spartinti bylų nagrinėjimą, užtikrinti aukštą teisėjų profesinę ir moralinę kompetenciją, pranešė Prezidentūra.

Teisėjų taryba yra vykdomoji teismų savivaldos institucija, užtikrinanti teismų ir teisėjų  nepriklausomumą, ją sudaro 23 nariai – Aukščiausiojo Teismo, Apeliacinio teismo ir Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkai ir 20 renkamų teisėjų.

Naujoji Teisėjų taryba išrinkta prieš savaitę, ji renkama kas ketverius metus visuotiniame teisėjų susirinkime.

Taryba motyvuotai pataria prezidentui dėl teisėjų skyrimo, paaukštinimo, perkėlimo ir atleidimo iš pareigų, dėl teismų pirmininkų, pirmininkų pavaduotojų, skyrių pirmininkų skyrimo ir atleidimo iš pareigų, taip pat motyvuotai pataria prezidentui dėl teisėjų skaičiaus teismuose nustatymo ar pakeitimo.

Teisėjų taryba sudaro Pretendentų į teisėjus egzamino komisiją, tvirtina Pretendentų į teisėjus egzamino komisijos nuostatus, egzamino programą, kt.

Teisėjų tarybos nariai slaptu balsavimu renka ir skiria Teisėjų  etikos ir drausmės komisijos narius teisėjus, iš visų šios komisijos narių renka komisijos pirmininką ir šio įstatymo nustatytais pagrindais atšaukia juos iš pareigų, tvirtina Teisėjų etikos ir drausmės komisijos nuostatus, slaptu balsavimu renka Teisėjų  garbės teismo narius ir šio įstatymo nustatytais pagrindais atšaukia juos iš pareigų.

Šiuo metu šalyje veikia 62 teismai, kuriuose dirba 778 teisėjai. Teismuose išnagrinėjama vidutiniškai po 1,5 tūkst. bylų per dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių