Naujo vidaus reikalų ministro paskyrimas užtruko

Naujojo vidaus reikalų ministro paskyrimas gali kiek užtrukti. Premjeras kol kas neskuba Prezidentei teikti naujos kandidatūros į šį postą.

Pareigas pradės eiti, kai prisieks

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys jau savaitę laikinai eina ir Vidaus reikalų ministerijos vadovo pareigas. Tačiau dar nepaaiškėjo, kada bus paskirtas nuolatinis ministras.

Pirmadienį ryte premjeras Andrius Kubilius tradiciškai susitiko su Prezidente Dalia Grybauskaite. Šiame susitikime trumpai aptartas ir vidaus reikalų ministro paskyrimo klausimas.

Tačiau nedetalizuojama, apie ką kalbėjo aukščiausi šalies pareigūnai. Prezidentės atstovė Daiva Ulbinaitė tvirtino neturinti informacijos, apie ką kalbėta. Tą patį teigė ir premjero patarėjas Virgis Valentinavičius. „Nieko naujo ministro klausimu nėra“, - tepasakė jis.

Pats Vyriausybės vadovas atsisako žiniasklaidai pranešti, apie ką kalbama jo pirmadienio susitikimuose su Prezidente.

Todėl kol kas neaišku, kiek dar laiko užtruks naujo vidaus reikalų ministro paskyrimas. Bet tikimasi, kad tai gali įvykti per šią savaitę.

Pradėti eiti pareigas naujasis ministerijos vadovas anksčiausiai galėtų nuo kitos savaitės, kai vyks eiliniai numatytieji Seimo plenariniai posėdžiai, kurių metu kiekvienas naujai paskirtas ministras turi prisiekti.

Pasiūlė kelis kandidatus

Premjeras kol kas neatsako, ar į vidaus reikalų ministro postą bus siūlomas Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) kandidatas. „Svarstome, yra įvairių galimybių, yra įvairių pavardžių įvardijamų, ir kai tik apsispręsime, tada ir pranešime“, - sakė A.Kubilius pirmadienį po pasitarimo Vyriausybėje paklaustas, ar į ministro postą bus siūlomas liberalcentristų kandidatas.

LiCS vadovai tvirtina nenorintys nė girdėti, kad ne jų partijos atstovas taptų naujuoju vidaus reikalų ministru. Esą kai kurių konservatorių atstovų paraginimai premjerui atimti iš liberalcentristų šį postą sugriaus ir taip ties sugriuvimo riba balansuojančią valdančiąją koaliciją.

LiCS pirmininkas Algis Čaplikas patvirtino, kad premjeras dėl vidaus reikalų ministro kandidatūros žadėjo apsispręsti per šią savaitę. Anot politiko, apie tai kalbėta pirmadienį vykusiame A.Čapliko ir A.Kubiliaus susitikime, kuriame dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis. „Pasikalbėjome ir dabar laukiame premjero sprendimo“, -  tvirtino liberalcentristų vadovas. Anot jo, koalicijos partneriai lyg ir sutarė neatidėlioti naujo ministro paskyrimo.

LiCS jau yra pateikusi A.Kubiliui kelis kandidatus į vidaus reikalų ministrus. Jie oficialiai neįvardijami. Neoficialiai tik užsimenama apie R.Šukį ir 2007-2008 metais Vidaus reikalų ministerijai jau vadovavusį Regimantą Čiupailą. Jeigu būtų paskirtas R.Šukys, liberalcentristai dar turėtų parinkti kandidatą į sveikatos apsaugos ministrus.

Konservatoriai yra kalbėję, kad jeigu būtų nuspręsta jų naudai perimti šį portfelį, į ministrus galėtų pretenduoti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

E.Masiulis: šis postas priklauso LiCS

Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras E.Masiulis pareiškė pirmadienį, jog vidaus reikalų ministro postas priklauso LiCS. Anot jo, konservatoriai neturėtų perimti Vidaus reikalų ministerijos vadovo pozicijos, mat tokie veiksmai galėtų išprovokuoti naujų nesutarimų valdančiojoje koalicijoje atsiradimą.

„Kol galioja koalicinė sutartis ir kurią sudarė trys partneriai, tai mūsų manymu, vidaus reikalų ministro pozicija priklauso Liberalų ir centro sąjungai“, – žurnalistams sakė E.Masiulis, pridurdamas, jog kol kas valdančiosios koalicijos partneriai dėl naujojo ministro bendro sutarimo nėra radę.

Pasak E.Masiulio, konservatoriai neturėtų perimti minėto ministro posto, mat toks veiksmas likus nedaug laiko iki Seimo rinkimų gali išprovokuoti naujų konfliktų: „Aš nemanau, kad yra labai prasminga likus pusmečiui iki rinkimų pradėti stumdyti ir aiškintis, kas kam priklauso. Aš manau, kad vėlgi kiekvienas koalicijos partneris, matyt, gali reikšti iniciatyvas, bet reikia pagalvoti, ar įmanoma tokias iniciatyvas įgyvendinti ir kokios gali būti pasekmės tokių iniciatyvų įgyvendinimo“.

Buvęs vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis atsistatydinimo pareiškimą A.Kubiliui įteikė kovo 21 dieną. Jis pareiškė atsistatydinantis, kad Vyriausybė ir valdančioji koalicija galėtų toliau ramiai dirbti.

Premjeras pareiškė nepasitikėjimą ministru, kai šis atleido iš pareigų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gogas

gogas portretas
"Pareigas pradės eiti, kai prisieks"- turbūt neranda kas prisieks kubiliui kad iš karto gražins į darbą gailių.

Pranašas

Pranašas portretas
Vidaus reikalų ministras priklausytų TS-LKD, LiCS pakaks ir dviejų ministrų, tik kažin kur eitų visi politinio pasitikėjimo darbuotojai iš VRM...

a nafig

a nafig portretas
jo isvis reikia?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių