Naujasis ministras stabdo policijos reformą

  • Teksto dydis:

Su policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu sutarta stabdyti policijos reformą iki 2017 metų vidurio, sako naujasis vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Dabar vyksta policijos reforma ir su policijos vadu yra sutarta tą reformą sustabdyti iki 2017 metų vidurio“, - interviu BNS ketvirtadienį sakė E.Misiūnas.

Vėliau ministras patikslino, kad reforma stabdoma ne iki konkrečios datos, o iki tol, kol bus objektyviai įvertinta jos nauda.

Policijos departamento vadovybė ėmėsi reformuoti policiją šiemet, argumentuodama, jog tai padidins visuomenės saugumą, patruliuojančių policininkų skaičių ir gerins pareigūnų darbo sąlygas. Pradėta jungti viešąją ir kriminalinę policiją komisariatuose, atsisakoma budėtojų, taip mažinant kabinetuose dirbančių pareigūnų skaičių.

Pasak policijos generalinio komisaro Lino Pernavo, 53 policijos komisariatai jau dirba pagal naują veiklos modelį, dar 10 - daugiausiai miesto - liko nereformuoti.

„Artimiausiu metu ministrui pristatysime pagal naują modelį dirbančių komisariatų rezultatus, kaip modelis veikia, ir tuomet nuspręsime, kada tiksliai reforma bus pabaigta“, - sakė šalies policijos vadovas. Jo komentarą BNS perdavė atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Reformai  priešinosi pareigūnų profesinės sąjungos. Anot jų lyderių, pareigūnai pasigenda aiškumo, kokie departamentų padaliniai ir kaip veiks po reorganizacijos, kokie yra vertinimo kriterijai norintiesiems eiti naujas pareigas. Esą dalis asmenų į pareigas perkeliami nepaisant to, kad neatitinka reikalavimų. Profsąjungų atstovų teigimu, pavyzdžiui, tyrėjams priskiriamos naujos funkcijos – užtikrinti viešąją tvarką ir patruliuoti, nors jie tam nėra paruošti.

K. Kovalėlio / BFL nuotr.

„Pažiūrėsime rodiklius, kaip ta reforma pasiteisino, nes viešojoje erdvėje yra daug emocijų, daug informacijos, kad galbūt kažkas ne taip vyksta su ta reforma“, - sakė E.Misiūnas.

„Ji gali būti pati nuostabiausia, bet jeigu jos įgyvendinimas yra netinkamas, komunikacija su pareigūnais negera, tai ir tos socialinės pasekmės atsiranda. Tai aš pabandysiu įsigilinti į tą sritį, susitiksime su policijos vadais, su profesinių sąjungų lyderiais, galbūt su pačiais pareigūnais, ir bandysime išspręsti. Nes ant popieriaus reforma ir jos nauda policijos sistemai yra akivaizdi. Pagal ją turėtų ir daugėti policijos pareigūnų gatvėse, ir trumpėti reakcijos laikas, bet skaičiai, kiek pareigūnų išėjo iš tarnybos, kelia nerimą“, - pridūrė jis.

Pažiūrėsime rodiklius, kaip ta reforma pasiteisino, nes viešojoje erdvėje yra daug emocijų, daug informacijos, kad galbūt kažkas ne taip vyksta su ta reforma.

„Vis dėlto jeigu pareigūnai išeis, kad ir kokia nuostabi bus ta reforma, užtikrinti viešąjį saugumą bus žymiai sudėtingiau. Nes klausimas,ar vien tik pareigūnų buvimas gatvėje yra viešojo saugumo tikslas“, - kalbėjo ministras.

BNS kol kas nepavyko susisiekti su policijos vadovybe.

Policijos generalinis komisaras L. Pernavas anksčiau yra sakęs, jog po reformos šalies miestuose ir miesteliuose vietoje dabar gatvėse patruliuojančių 1,5 tūkst. pareigūnų bus ne mažiau 3 tūkst. policininkų. Iki 2020-ųjų tikimasi pasiekti, kad mažiausias pareigūnų darbo užmokestis būtų 1 tūkst. eurų. Komisaras anksčiau yra įvardijęs, kad po reformos iš beveik penkių dešimčių buvusių areštinių šalyje planuojama palikti 15, iš 80 policijos budėtojų skyrių palikti 10. Dalyje policijos komisariatų pertvarka jau yra įgyvendinama.

Policijos departamento veiksmus spalio pradžioje sukritikavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, sulaukusi profesinių sąjungų kreipimosi. Ji paragino generalinį policijos komisarą tęsti reformą tik įvertinus pirmuosius jos rezultatus ir tik įsitikinus, kad tai pagerino policijos darbą ir padidino žmonių saugumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
O ankščiau pagalvot nebuvo įmanoma?

kas atsakys už blogą reformą?

kas atsakys už blogą reformą? portretas
Kai jau viską sugriovė,pridarė nesąmonių tada stabdo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių