Naujas vaistų kainynas: už morfijų tenka primokėti daugiau

Įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui, onkologinėmis ir kitomis sunkiomis ligomis sergantys ligoniai, kurių kančias sumažinti jau tegali morfijus, nuo liepos 3 d. už šį vaistą privalo mokėti dvigubai didesnę priemoką.

LRT.lt pabandė pasiaiškinti, kas tai lėmė ir ar tokia kompensuojamųjų vaistų įsigijimo tvarka dar galėtų keistis.

Paskambinus į kai kurias Vilniaus ir Telšių vaistines, paaiškėjo, kad naujajame kompensuojamųjų vaistų kainyne bazinė morfijaus kaina nuo 4,75 Eur sumažėjo iki 2,01 Eur, todėl už dešimt ampulių dabar tenka primokėti 2,74 Eur.

Atrodytų, priemoka nedidelė, tačiau yra tokių ligonių, kuriems kartais morfijaus per parą tenka susileisti po keliolika ampulių.

Seimo narį sujaudino kraštiečio istorija

Prieš kelias dienas parlamentaras Valentinas Bukauskas, kuriam Seimo nario mandatas buvo patikėtas Telšiuose, sulaukė vieno savo kraštiečio skundo ir pagalbos prašymo.

Vaikinui jau diagnozuota paskutinė vėžio stadija. Onkologiniams ligoniams skiriama chemija jam nebepadeda, todėl nežmoniškus skausmus tenka malšinti morfijumi.

„Manęs pagalbos prašęs ligonis gauna tik 115 eurų socialinės šalpos išmoką, o per dieną jam kartais tenka susileisti ir po vienuolika morfijaus ampulių. Tai kaip jam toliau gyventi? Negi net ir tokie likimo pasmerkti žmonės negali savo gyvenimo baigti nors su šypsena, o ne kentėdami žvėriškus skausmus“, – piktinosi Seimo narys.

Manęs pagalbos prašęs ligonis gauna tik 115 eurų socialinės šalpos išmoką, o per dieną jam kartais tenka susileisti ir po vienuolika morfijaus ampulių. Tai kaip jam toliau gyventi?

Neturėdamas pinigų susimokėti už morfijų V. Bukausko kraštietis šio vaisto vienoje Telšių vaistinėje gauna skolon.

Ko nepadarė ministerija?

Kas lėmė, kad Sveikatos apsaugos ministerija ir Valstybinė ligonių kasa, rengdamos naują kompensuojamųjų vaistų tvarką, nesugebėjo išsaugoti buvusios morfijaus bazinės kainos?

„Įsigaliojus naujajam kompensuojamųjų vaistų kainynui, atsitiko taip, kad priemoka už šį vaistą šiek tiek padidėjo, tačiau ši problema sprendžiama ir artimiausiomis dienomis bus išspręsta pacientų naudai. Bus sumažinta pacientų priemoka ir žmonės neturės primokėti daugiau už vaistą, nei iki šiol.

Tai bus padaryta valstybės ir gamintojų sąskaita – dalį šio vaisto kainos mažins gamintojas, dalį dengs valstybė. Šis vaistas yra likęs vienintelis grupėje, tad vedamos tokios derybos su vaisto tiekėju“, – sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos paaiškinimą portalui LRT.lt perdavė jo atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė Agnė Širinskienė teigė taip pat turinti žinių, kad situacija dėl morfijaus kainų per kelias savaites turėtų pasikeisti.

Pasak komiteto pirmininkės, morfijaus ir kitų vaistų kainos pakilo dėl to, kad gamintojai Lietuvoje vaistus kažkodėl pardavinėja net keturiasdešimčia procentų brangiau nei aplinkinėse šalyse.

„Suprantu, kad vyriausybė mūsų derybines galias padidino, pasakydama, jog mes netoleruojame tokios situacijos, kai Lietuvą vaistai pasiekia keturiasdešimčia procentų brangesni nei kaimyninėse valstybėse. Mes suprantame, kad ir rinka mūsų šalyje mažesnė, ir vaistų pakuotes [lietuvių kalba] privaloma pagaminti, bet vis tiek didesnė vaistų kainų riba turėtų būti brėžiama ties dešimčia procentų“, – įsitikinusi A. Širinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DAKTARAS AJBOLITAS

DAKTARAS AJBOLITAS portretas
ciulpikas esi tu, tavo darba niekas atimt nenori.

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Akivaizdus Kremliaus propagandos neigiamas poveikis Putino subinlaižių psichikai: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo.

Jurate

Jurate portretas
Priesvezinis vaistas Tamoxifen buvo nemokamas,dabar 8€.Didelis didelis aciu!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių