Nauja galimybė Lietuvoje – pačiam vairuoti šarvuotį!

Ketvirtadienį Lietuvoje atidarytas pirmasis Baltijos šalyse tankodromas. Čia apsilankę karo techniką turės galimybę ne tik apžiūrėti, bet ir patys išmėginti!

Ketvirtadienį Lietuvoje atidarytas pirmasis Baltijos šalyse tankodromas. Čia apsilankę karo techniką turės galimybę ne tik apžiūrėti, bet ir patys išmėginti!

Pirmieji tankodromo eksponatai – du kariniai šarvuočiai FV432, į Lietuvą atgabenti iš Didžiosios Britanijos. Juos galima ne tik apžiūrėti, paliesti, jais pasivažinėti, bet ir pačiam šią keliolika tonų sveriančią techniką vairuoti.

„Esame dideli karinių pramogų mėgėjai, turėti galimybę pasivėžinti karo mašinomis, buvo viena mūsų svajonių. Kai pavyko ją įgyvendinti ir įsigyti kelis šarvuočius, pamanėme, kodėl šiuo malonumu nepasidalijus su kitais“, - sakė vienas tankodromo iniciatorių Nerijus Stankus.

Vyras išdėstė ir būsimą šios pramogų vietos koncepciją. Esą, be šių dviejų šarvuočių, ilgainiui ketinama įsigyti ir tankų, kitą vasarą – rusišką tanką T55.

„Mūsų vizija – šarvuočių poligonas su integruotu kariniu miesteliu. Kitą savaitę pradėsime statyti NATO kliūčių ruožą, miškelyje bus įkurtas kariauti skirtas miestas“, - pasakojo N. Stankus.
Čia laisvalaikį leisti galės visi, ištroškę nuotykių ir pramogų. Kaina pasivažinėti šarvuočiu – nuo 29 litų. Taip pat bus siūlomi ir šarvuočių mechanikų rengimo kursai.

1976 m. pagaminti šarvuočiai, kurie dar vadinami ir karo taksi, buvo naudojami taikos palaikymo misijose Afganistane ir Irake. Kaip lengvąją karo techniką juos iki šiol naudoja Didžiosios Britanijos, Indijos ir kitų šalių ginkluotosios pajėgos.    

Vienu metu šarvuočiu FV432 gali važiuoti iki 12 žmonių. Naudojant juos kaip karo techniką, jais paprastai važiuoja vairuotojas-mechanikas, kariuomenės vadas ir dešimt karių. Pasak N. Stankaus, norintys patys vairuoti karinį šarvuotį, privalės išklausyti apie valandą trunkančius mokymus.

„Skirtingai nei amerikietiški šarvuočiai, šie pagaminti iš plieno, todėl yra gerokai sunkesni. Vairuojant beveik 15 tonų sveriančią karo techniką sunkiausia priprasti prie šarvuočio gabaritų. Vairavimą šiek tiek palengvina šarvuotyje įmontuota automatinė greičio dėžė, todėl nereikia perjungti pavarų ar stebėti tepalų lygio“, - aiškino N. Stankus.

Tankodromas įkurtas netoli Vilniaus, 23-iajame automagistralės Vilnius–Kaunas kilometre (šalia Karališkosios senosios kibininės). Planuojama, kad jis veiks visais metų laikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
liuks ir kaina reali

Čiubaka

Čiubaka portretas
Užskaitom šį dalyką. Bet jei norintis pavairuoti turi LT galiojantį šarvuočio vairuotojo pažymėjimą, ar ir tuomet reikės klausyti kursą?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių