NATO sąjungininkai parodė galintys lengvai atlikti svarbų manevrą

Gebėjimas perkelti kariuomenę per upes visuomet lemdavo karinių kampanijų sėkmę, pasakoja LRT TELEVIZIJOS laida „Karinės paslaptys“.

Lietuva savo turėtų pontoninių perkėlų pajėgumų neteko 2015-aisiais, tačiau NATO sąjungininkai pademonstravo, kad jų pajėgos turi galimybę įveikti net ir plačiausias upes.

Per pratybas „Kardo kirtis“ šią vasarą labai daug dėmesio buvo skirta sąjungininkų pajėgų perdislokavimui, jų judėjimui Lietuvos teritorijoje. Pagalba mus pasiekia keliais būdais – jūros keliu per Klaipėdos uostą, Suvalkų koridoriumi sausumos keliu. Tačiau judant didelėms pajėgoms, kelyje anksčiau ar vėliau tenka susidurti ir su vandens kliūtimis. Tokia kliūtis šį kartą buvo Neries upė. Sąjungininkų karo inžinieriams ši kliūtis nepasirodė neperžengiama – jie labai greitai sukūrė unikalų, iki šiol Lietuvoje dar nebandytą pontoninį tiltą per Nerį.

Pirmą kartą per tarptautines pratybas Lietuvoje per upę nutiestas pontoninis tiltas iš segmentų, kuriuos atsivežė Vokietijos ir Jungtinės Karalystės sąjungininkai. Taip pat atkeliavo Vokietijoje gaminamos plaukiojančios mašinos M3, kurios, tarpusavyje susijungdamos, greitai suformuoja tiltą per bet kokią upę.

Gebėjimas perkelti kariuomenę per upes visuomet lemdavo karinių kampanijų sėkmę. Lietuva savo turėtų pontoninių perkėlų pajėgumų neteko 2015-aisiais. Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono turėti iš sovietmečio paveldėti pontonai paseno, tapo nesaugūs ir buvo nurašyti.

Plačiau – laidos „Karinės paslaptys“ reportaže.


Šiame straipsnyje: NATO kariaipratybosKardo kirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių