NATO pratęsė oro policijos misiją Baltijos šalyse (papildyta)

NATO trečiadienį nusprendė pratęsti Baltijos šalyse vykdomą oro policijos misiją, kuriai mandatas iki šiol buvo suteiktas iki 2014 metų.

Ambasadoriai Briuselyje formaliai patvirtino, kad tai bus ilgalaikė misija su periodinėmis peržiūromis, o Baltijos šalys savo ruožtu įsipareigojo didinti savo indėlį.

Pats priimtas dokumentas yra konfidencialus. Tačiau, BNS žiniomis, jame teigiama, kad misijos peržiūra bus atliekama po 2018 metų.

„Šiltai sveikinu šios dienos Šiaurės Atlanto tarybos sprendimą toliau patvirtinti NATO oro policiją Baltijos šalyse su nenutrūkstamu naikintuvų dalyvavimu“, – išplatintame pranešime sakė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas).

Pasak NATO vadovo, ši misija demonstruoja „Aljanso įsipareigojimą kolektyviam saugumui ir visų narių solidarumą“ bei atspindi išmaniosios gynybos koncepciją, kuria siekiama efektyviau išnaudoti mažėjančias lėšas gynybai.

Pasak krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės, Šiaurės Atlanto taryba trečiadienį „patvirtino karinį pasiūlymą, kad oro policijos misija Baltijos valstybėse būtų ilgalaikė ir su tam tikromis periodinėmis peržiūromis“.

„Nėra termino – tai bus ilgalaikė misija su tam tikromis peržiūromis ir Baltijos valstybių įsipareigojimu padidinti priimančios šalies paramos dalį“, – sakė R.Juknevičienė.

Pasak jos, Lietuva jau pateikė savo pasiūlymus dėl didesnės paramos misijai, tačiau dėl to dar bus deramasi.

„Tai labai geras išmaniosios gynybos pavyzdys, kada šalys, turinčios skirtingus pajėgumus, gali juos sudėti į vieną ir turėti naudos. Tos, kurios atvyks čia dalyvauti, turės galimybes pratyboms, galės pažinti šį regioną, o mes turėsime saugumą virš savo galvų, saugią mūsų oro erdvę“, - kalbėjo ministrė.

„Labai džiaugiuosi, kad kai kurios valstybės pakeitė savo požiūrį į  gerąją pusę. Norėčiau paminėti Nyderlandus, kurių ministras priėmė labai teigiamą politinį sprendimą ir Nyderlandai nuo skeptikų tapo jos rėmėjais, ir netgi tikiuosi, kad dalyvaus toje misijoje ateityje“, - sakė R.Juknevičienė.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigia, kad NATO sprendimas „dar kartą paliudijo Aljanso vienybę ir solidarumą“.

„Labai svarbu, kad visoms NATO šalims narėms nepriklausomai nuo jų dydžio ir geografinės padėties taikomi vienodi ir patys aukščiausi saugumo standartai“, - komentare BNS naujienų agentūrai sakė A.Ažubalis.

„NATO lėktuvai Baltijos oro erdvėje ir toliau simbolizuos kolektyvinės gynybos įsipareigojimų tvirtumą, dėl kurio niekam neturi kilti abejonių“, - teigė užsienio reikalų ministras.

Jo teigimu, bendradarbiaudamos su sąjungininkais, Lietuva, Latvija ir Estija toliau didins savo indėlį į misijos išlaikymą, siekiant užtikrinti nedalomą oro erdvės kontrolę visoje NATO teritorijoje.

Anksčiau kai kurie pareigūnai siūlė, kad NATO formaliai misiją pratęstų iki 2018 metais, tačiau Baltijos šalys siekė išbraukti konkretų apribojimą laike.

NATO misiją vykdantys naikintuvai dislokuojami Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Šiauliuose. Baltijos šalys neturi pakankamų pajėgumų, kad pačios užtikrintų savo oro erdvės apsaugą.


Šiame straipsnyje: NATOoro misija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių