NATO karinė technika persikėlė per Nerį

NATO kariai dalyvavo išskirtinėse pratybose. Kariams teko greitai suręsti laikiną tiltą ir per Nerį perkelti sunkiąją karinę techniką. Pratybas Jonavos rajone stebėjo šalies ir Aljanso vadovai.

Pratybų sėkmė

Antradienį Jonavos rajone, Stašėnų kaime surengta tarptautinių pratybų „Geležinis vilkas 2017“ svečių diena. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Žukas bei NATO ambasadoriai.

Svečiai stebėjo, kaip pratybų kariai vykdo vandens kliūties įveikimo operaciją. Šios operacijos metu tarptautinė kovinė grupė su sunkiąja karine technika persikėlė per upę karo inžinerijos specialistų įrengtu laikinu pontoniniu tiltu. Kitoje Neries pusėje buvusi technika laisvai įveikė kliūtį ir pervažiavo laikinuoju tiltu. Ant jo buvę sąjungininkų kariai padėjo reguliuoti eismą.

„Tai parodo, kad NATO reikalinga, nes mūsų regionui auga dėmesys iš Rusijos ir Baltarusijos, kurios agresyviai nusiteikusios prieš Vakarus, tad mes galime parodyti, kad esame pasiruošę gintis. Mūsų regione yra 20 sąjungininkių šalių, kurios užtikrina mūsų saugumą. Pratybos parodė, kokie efektyvūs galime būti bei kaip greitai galime reaguoti“, - po pratybų kalbėjo šalies vadovė D.Grybauskaitė.

Džiaugiuosi, kad Lietuva suteikia šansą NATO treniruotis ir sudaro labai geras sąlygas.

„Ką tik stebėjome pratybas ir esu šiandien sužavėtas. Džiaugiuosi, kad Lietuva suteikia šansą NATO treniruotis ir sudaro labai geras sąlygas. Šios pratybos pirmą kartą vyksta kartu ir Lenkijoje, ten taip pat yra tarptautinė grupė. Šiandien parodėme, kad kariai gali kartu dirbti ir yra pasiruošę. Mūsų tikslas – užtikrinti oro erdvės bei Baltijos jūros saugumą“, -  apie „Geležinio vilko“ svarbą kalbėjo NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas.

Jiems pritarė ir krašto apsaugos ministras. R.Karoblis tikino, kad antradienį pademonstruota NATO karių vienybė yra tikra sėkmė, nes užtikrina bendrą regiono saugumą.

Sujungė visus

Šis pratybų „Geležinis vilkas“ etapas sujungė sausumos, oro ir vandens techniką. Pratybų metu pademonstruota, kaip greitai per Nerį gali persikelti įvairi NATO sąjungininkų sunkioji karo technika, kaip išsiardo pontoninis tiltas. Perkėlus įvairias mašinas per upę, tiltas buvo greitai išardytas ir mašinos amfibijos pačios išriedėjo į krantą. Taip pat svečiai stebėjo bombonešio bei dviejų sraigtasparnių skrydį.

„Pratybomis esu patenkintas. Reikėjo labai didelio pasiruošimo, investicijų, atlikti bendrą suderinamumą, įsisavinti infrastruktūrą, sukurti taktiką, tad gavosi tikrai labai gražus vaisius. Tik esu grįžęs iš Vokietijos, tad iš jos kariuomenės vado tikrai yra patys aukščiausi įvertinimai. Visos Lietuvos mastu veikia visos kariuomenės rūšys, kurios gali veikti sausumoje, ore ir ant vandens. Tai labai plataus masto pratybos, tokių Lietuvoje dar nėra buvę“, - apie visas „Geležinio vilko“ pratybas kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas J.Žukas.

Pagal pratybų scenarijų reikėjo atlaisvinti ir apsaugoti Suvalkų koridorių, taip pat Pabradės poligone buvo atliekami manevrai su NATO sąjungininkais, o antradienį vykusiame pratybų etape pagrindinis akcentas – parodyti „Geležinio vilko“ brigados pasiekimus.

Renginio vietoje buvo išrikiuota pratybų dalyvių karinė technika ir dalyvaujantys kariai. Prezidentė D.Grybauskaitė ir NATO vadovai bendravo su Lietuvoje šiuo metu esančiais sąjungininkų kariais, taip pat apžiūrėjo pratybų metu naudotą ir sąjungininkų šiuo metu mūsų šalyje dislokuotą techniką, įvairias pėstininkų mašinas. Pratybų vietoje dauguma tankečių ir kitų karo mašinų buvo paslėptos po kamufliažu, padarytu iš eglių ir lapuočių medžių šakų.

Vietiniai žiūrovai

Pratybų vietą stebėjo ne tik garbūs svečiai, bet ir vietiniai smalsuoliai. Stašėnų gyventojai stebėjo visą pasiruošimo procesą ir tikino, kad pamatę NATO šalių turimą karinę techniką, pasijuto gerokai saugiau, o pačios pratybos esą nesudrumstė jų gyvenimo, kaip tik jie galėjo pasimėgauti neeiliniu reginiu.

„Noriu tiesiog pažiūrėti, stebėjau, kaip tiltą statė, tai jį surinko gal per kokias 15 minučių, labai greitai. Įspūdingai pajėgos atrodo, Tarybų Sąjungoje tokios technikos nemačiau, dėl manęs jie čia ir visą vasarą galėtų būti, kelius palaisto, dulkių mažiau“, - kalbėjo po beržu patogiai įsitaisęs vietos gyventojas Aleksandras.

Kiti gyventojai gavo dar geresnes pratybų stebėjimo vietas. Visai šalia laikinai įrengto pontoninio tilto gyvenanti šeima pakvietė į svečius ir giminaičius. Žmonės pasakojo, kad norėjosi iš arti pamatyti tiek NATO karinę techniką, tiek šalies vadovus.

Pirmas įspūdis labai geras, gražu pažiūrėti.

„Specialiai atvažiavome. Pirmas įspūdis labai geras, gražu pažiūrėti. Įdomiausia – technika ir pats pasiruošimas ir tai, kad jie čia praktikuojasi, karo atveju tikrai, manau, būsime pasiruošę“, - sakė su vaikais pratybų iš kito kaimelio atvykusi stebėti Zita.

„Labai viskas gražu ir tvarkinga, vokiečiai buvo atėję, mandagiai bendravo. Mes ramiai miegojome, gerai saugojo visas pasiruošimo dienas. Jie čia nuo pirmadienio tą tiltą vis surenka, išrenka. Net per lietų darbavosi. Visus pasikviečiau, kaip mažas giminės susirinkimas gavosi, juk ir prezidentė, ir ministrai buvo, tai vaikai norėjo iš arti pažiūrėti“, - įspūdžiais dalijosi šeimininkė Liubovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Teko girdėt, kad tiltas buvo "suręstas" labai įspūdingai ir greitai

Stasė

Stasė portretas
bet jau kai naikintuvas virš stogo praleke tai ausys tik po pusdienio atkuto

labai jau čia linksma

labai jau čia linksma portretas
Ką tie fašistai veikia Lietuvoje......aplinką teršia.....pas save tegul treniruojasi...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių